Két év próbára bocsátás a nagytemplomot megrongáló fiataloknak

hosszan elnyúló építkezések, hosszú építkezések
A debreceni református Nagytemplom épülete 2013-ban.
Vágólapra másolva!
Két-két év próbára bocsátotta a bíróság azt a két fiatalt, akik április közepén horogkeresztet festett a debreceni nagytemplomra. A fiatalok elismerték és megbánták tettüket, amivel 80 ezer forintos kárt okoztak. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Zárt ülésen, gyorsított eljárásban nem jogerősen két-két évre próbára bocsátotta csütörtökön a Debreceni Járásbíróság azt a két fiatalkorút, aki április 16-án horogkeresztet és fordított keresztet festett a debreceni református Nagytemplom talapzatára - közölte a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

A két fiatal horogkeresztet és egy fordított keresztett festett a nagytemplom falára Forrás: MTI/Burghardt Ferenc

Tatár Tímea azt mondta, hogy a fiatalkorúak bírósága a két vádlottat vallási tisztelet tárgyául szolgáló épület rongálása bűntettében mondta ki bűnösnek, a fiatalkorúak a próbára bocsátás időtartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

Megbánták a tettüket

A két fiú április 16-án este a Nagytemplom oldalfalánál, a márványlapokkal kirakott lábazatra fekete festékkel

horogkeresztet és egy fordított keresztet festett,

ezzel 80 ezer forintos kárt okozott.

Az ügyet gyorsított eljárásban tárgyalta a Debreceni Járásbíróság, erkölcsi okokból azonban zárt tárgyalást rendelt el a bíró: a nyilvánosság kizárását a bíróság szerint a két fiatalkorú elkövető érdekei, személyiségi jogainak védelme indokolták.

A nyilvános ítélethirdetésen elhangzott: a két 15 éves fiú fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását, és elismerte a bűncselekmény elkövetését. Bűnösségüket emellett a tanúvallomások és az okirati bizonyítékok is alátámasztották.

Az elkövetők megbánták tettüket, az elsőrendű vádlott megfizette az okozott kárt,

és mindketten bocsánatot is kértek.

Nem jogerős az ítélet

Az ítélet meghozatala során súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan műemléket rongáltak meg, amely nem csak Debrecen legfontosabb jelképe, hanem országos jelképnek is tekinthető, tettük így súlyosan sértette a közérdeket.

A bíróság szerint ugyanakkor

a büntetési célok elérésére alkalmas az ügyészség által indítványozott próbára bocsátás is. A próbaidő tartamát azonban a maximumban állapította meg a bíróság. Ha ez alatt a két év alatt a fiatalok nem követnek el újabb bűncselekményt, az ügy lezárul, ellenkező esetben azonban a bíróságnak egy esetleges újabb eljárásban ezt a bűncselekményt is figyelembe kell vennie az ítélet kiszabásakor.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség fellebbezést jelentett be, a vádlottak, törvényes képviselőik és védőik pedig 3 nap gondolkodási időt kértek.