Kitiltottak egy Down-kóros fiút egy budapesti edzőteremből

Vágólapra másolva!
Csak a nagy hasát akarta ledolgozni - ezért kezdett el szüleivel edzőterembe járni egy budapesti Down-kóros fiú, ám néhány nap után az addig segítőkész edzőterem eltanácsolta, mert szerintük jelenléte zavarta a többi vendéget.
Vágólapra másolva!

Egy 35 éves budapesti férfi írta ki közösségi oldalára, hogy Down-kóros öccsét kitiltották egy fővárosi edzőteremből. A Facebookon valóságos kommentcunamit váltott ki a hír. István szerint öccse a szüleivel együtt kezdett el kondizni, hogy "eltüntesse a nagyhasát". Lelkesen jártak a terembe, leginkább olyan időszakban, amikor egyedül voltak, vagy rajtuk kívül csak néhányan súlyzóztak. Csütörtökön azonban a terem tulajdonosa megkérte a szülőket, hogy a továbbiakban ne látogassák a termet, ugyanis több panasz is érkezett a fiúra. Jelenléte állítólag zavarta azokat, akikkel a teremben találkozott.

Nem lepődött meg

István nem lepődött meg a reakción, azt írta, hogy több hasonló elutasítással találkoztak már, öccse lelkesedése azonban töretlen, úgyhogy most egy másik termet keresnek a 16. kerületben vagy a környéken, ahol valóban szívesen fogadják őket.

Posztban reagáltak

Az Origo próbálta keresni az érintett fitnesztermet, de telefonon elérhetetlennek bizonyultak. A Facebookra a következő reagálást töltötte fel név nélkül a terem tulajdonosa: A fiú és szülei egy hónapja jártak a terembe, ahol örömmel segítettek nekik, ha szükségük volt valamire, "az utóbbi pár alkalommal viszont olyan visszajelzések is érkeztek, amik elmarasztalóak". Jelezte a szülőknek a problémát, de kitiltásról vagy diszkriminációról szó sincs.

Veszélyes üzem és közösség

A tulajdonos emlékeztetett: egy edzőterem veszélyes üzemnek számít, illetve a terem egy közösség, ahol többen végeznek munkát egymás mellett. Ma már hibának tartja, hogy "maximális jó szándékkal és segítőkészséggel felülbírálta a józan ész érveit", és igent mondott a családnak.