Első gyerekét is éheztette a gyöngyösi anya

Gyöngyös, társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek.
Gyöngyös, társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek.
Vágólapra másolva!
Nagyon jó körülmények között lakott egy szép házban, egy albérletben az a gyöngyösi család, amelynek legkisebb tagja, egy másfél éves gyerek csontsoványra fogyott, és meghalt. A szomszédok szerint tele volt a hűtő, mégsem adtak a gyereknek enni. Az apát és az anyát is emberöléssel vádolják, előzetes letartóztatásba kerültek. 
Vágólapra másolva!

A szombati tárgyalás nem tartott sokáig. A bíró úgy ítélte meg, mindkettőjüknek előzetes letartóztatásba kell kerülniük, mert fennáll a veszélye annak, hogy megszöknének, vagy elrejtőznének valahol, ha szabadlábon védekezhetnek. Attól is tartanak, hogy tanúkat befolyásolnának, vagy megpróbálnának tárgyi bizonyítékokat eltüntetni, hogy megakadályozzák a nyomozást.

A szülők autója Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az ítélet indoklásában az anya múltja is komoly szerepet játszott. Az ő esetében az is előfordulhat, hogy továbbra is éheztetné életben maradt, és még vele élő nagyobb gyermekét. Kétszer ítélték el kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. Először 2009-ben, amikor kiderült, hogy a legidősebb gyermekének sem adott enni. Akkor felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszta, mert a fiú életben maradt. A második gyermeke esetében pedig amiatt állt bíróság előtt, mert nem engedte, hogy a gyerek találkozzon az apjával, egy másik férfival. Mindkét gyereket az apának ítélték.

A gyöngyösi társasház 3. emeletén halt éhen a másfél éves kislány Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csend és békesség van - ezt tapasztalta az Origo a gyöngyösi társasháznál, ahol a család lakik, a szomszédok persze zaklatottak. Még mindig nem értik, hogyan történhetett ilyen tragédia, el vannak keseredve. Azt mondják, látásból ismerték a családot, de

az feltűnt nekik, hogy nemcsak a gyerekek, az anya is nagyon sovány volt.

Nem gondolták volna, hogy ilyet tud tenni. Az egyik férfi elárulta, hogy a gyerek apja sírköves volt, és szerinte sok pénzt hozott haza. A hűtő is mindig tele volt. Elképzelni sem tudják, miért nem adtak a kisgyereknek enni. Az első ítéletében már vizsgálta elmeorvos az anyát, feltehetőleg nemsokára ismét fogja, de ezúttal a gyerek apjának az elmeállapota is kérdéses.

A kislány egy hete halt meg otthon. A Heol.hu korábban arról írt, hogy alig fél év leforgása alatt testsúlyának nagyjából a felét elvesztette a másfél éves gyerek. A családnál utoljára tavaly novemberben járt orvos, akkor hét kilogramm volt a kislány - tudta meg a lap Csathó Mónikától, az Országos Mentőszolgálat megyei sajtószóvivőjétől. Azt mondta, a gyermek halálának napján, délután hívták a mentőket a szülők, a baba vélhetően a reggeli órákban halt meg. A gyermeket rendezett körülmények között találták meg, testén nem voltak külsérelmi nyomok, de testsúlya mindössze 3-3,5 kilót nyomott,

ami egy újszülött súlyának felel meg.

Nemrég megszólalt az apa is. Akkor azt mondta, fájdalmat éreznek a gyermek halála miatt. "Kérem, értsék meg, hogy még nem tudok beszélni. Nagyon nagy fájdalom ez most nekünk" - mondta a Borsnak a férfi.