Diákcsemegét vett a Dm-ben? Nézze meg a csomagolást!

diákcsemege, Nébih, mérgező
Vágólapra másolva!
A Dm drogérialáncban kapható bio-diákcsemegével gondok akadtak: egy egészségre hosszú távon ártalmas penészgombával fertőződött a termékek egy része. A Nébih lépett, de mielőtt rágcsálni kezd, ön is nézze meg a csomagolást, ha ilyet vett korábban - és még nem falta fel.
Vágólapra másolva!

A Dm-ben kapható 200 grammos kiszerelésű bio-diákcsemege áruk egy része „Ochratoxin A” penészgombatoxinnal szennyezett - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mivel a német nagykereskedő értesítette az elosztó központokat, így a dm üzletek polcain a termék már nem található meg. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy valaki Magyarországon is vett ilyet. Ebben az esetben ajánlatos visszavinni a terméket.

Ezekre a jelekre kell odafigyelni:

  • Termék neve: dm Bio diákcsemege (dm Bio Studenten Futter) 200,0 g.
  • Minőségmegőrzési idő: 2017.02.15.
  • LOT szám: L 160108.

A visszahívott termék csomagolásáról is közölt fotót a Nébih.

Ezt a csomagolást kell keresni Forrás: Origo

Pánikba esni azért nem kell: megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.

A kifogásolt termék egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától valószínűleg

senki sem lesz beteg.

Az ochratoxinok egyébként az egyes penészgombák által termelt méreganyagok, amelyek közül az "ochratoxin A" a legerősebb. Ennek fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során a gyártók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét,

de teljesen kiirtani nem tudják.

Ezért határértékkel szabályozzák tűrhető mértékű előfordulásukat.

A dm-es diákcsemegében a megengedettnél alig valamivel magasabb "Ochratoxin A"-értéket mértek az EU hatóságai, akik a magyar Nébihet is értesítették.