Esni az eső, nőni a benzin ára fog

eső, zivatar, esernyő
Az esernyőt senki ne felejtse otthon vasárnap.
Vágólapra másolva!
Legyen önnél esernyő, ma is leszakadhat az ég! A hidegfrontra érzékenyeknél erősödhetnek a reumatikus és az ízületi panaszok. Emelkedik a benzin ára. Köszöntse fel Orbán és Gergely nevű ismerősét. Ha moziba menne a héten, nézze meg premier-összefoglalónkat! Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Időjárás

Szerdán eleinte még sokfelé lesz erős a légmozgás, amely hatására jelentősen csökken a felhőzet. Később - a napsütés mellett - gomolyfelhők alakulnak ki, amelyekből főleg keleten várható zápor, néhol zivatar. Reggel 12, délután 24 fok körüli értékeket mérhetünk. Lassan megszűnik a hidegfronti hatás.

Csütörtökön a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délután szórványosan lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél még gyakran megélénkül. Erősödik a nappali felmelegedés: délután már 23 és 28 fok között várható a hőmérséklet.

Köpönyeg.hu Forrás: köpönyeg.hu

Orvosmeteorológia

Egy frontrendszer, illetve egy magassági hideg légörvény jóval hűvösebb levegőt szállít hazánk fölé, ezért hidegfronti hatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok, görcsös fájdalmak léphetnek fel.

Fejfájás, migrén, szédülés jelentkezhet.

Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben részt vevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

Megint emelkedik a benzin ára

Emeli bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a

benzin átlagára 346-347 forintra, a gázolajé 340-341 forintra nő.

Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára is bruttó 9-9 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Emelkedik a benzin ára. Forrás: MTI/Komka Péter

Vegyesen kezdett a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz és a svájci frankhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral és a japán jennel szemben enyhén erősödött. Reggel hét óra előtt pár perccel az euró 315,45 forinton, a dollár 282,84 forinton, a svájci frank 285,10 forinton, a japán jen pedig 2,5712 forinton állt.

Útinform

Tervezze meg utazását

A Menetrendek.hu megújult oldalán komplex buszos és vonatos utak is megtervezhetők. A menetrendi adatokat a Volán Egyesülés és a MÁV szolgáltatja. Akár busszal, akár vonattal utazik, gyorsan, átlátható rendszerben kap információkat, sőt, a felkínált útvonalaknál megtalálja az adott útvonal jegyeinek árát is. Keresés után a járatokat több szempont (például utazási idő vagy átszállások száma) szerint is szűrheti és rendezheti, hogy könnyen kiválasztható legyen az optimális járat.

Programok a WeLoveBudapest ajánlásával

Mermaids and Color Fields Artlocator Magazine No2 Launch Party - Az Artlocator csapata május 25-én 19:00-tól az A38 Galéria kiállítóterében ízelítőt ad a magazin legújabb számában szereplő fiatal hazai művészek munkáiból. Kiállítók: Bernáth Dániel, Ember Sári, Erdélyi Gábor, Éder Krisztián, Hencz Péter, Keresztes Zsófia, Klenyánszki Csilla, Ladocsi András, Makai Mira, Nemes Márton, Pápay Fanny, Puklus Péter, Sziládi Mónika, Szombat Éva, Varga Anna.

Cilinder és lokni - A Szépművészeti Múzeum épületének 2015-ben elkezdett felújítása tette lehetővé, hogy a munkálatok évei alatt a különböző gyűjtemények más kiállítóhelyekre vándoroljanak. A Vaszary Galéria a múzeum nemzetközi viszonylatban is tekintélyes méretű osztrák biedermeier festészeti gyűjteményének válogatott darabjait állítja ki közel két és fél évre.

Boldog névnapot kívánunk!

Május 25. az év 146. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 220 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Orbán és Gergely nevű olvasóinknak!

Ha Ön nem Orbán vagy Gergely, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! Az Orbán férfinév a latin Urbanus névből ered, amelynek jelentése: városi. A Gergely magyar férfinév, a görög Grégoriosz név latin Gregorius formájának a Gregor rövidüléséből alakult ki. A görög név jelentése éber, őrködő. A magyar név kialakulása: a Grégoriosz Gregor alakra való rövidülése után a mássalhangzó-torlódás majd a vegyes hangrend szűnt meg. Ma Bagita, Bársonyka, Bedecs, Bedő, Csatád, Gergő, Gerő, Györe, György, Györk, Györke, Madlen, Madléna, Magda, Magdaléna, Magdó, Magdolna, Mahália, Márk, Márkus, Marléne, Megara, Szofi, Szófia, Urbána, Zsófi, Zsófia nap is van.

Ezen a napon

  • 1571. május 25-én Báthory Istvánt erdélyi fejedelemmé választják. Noha a bécsi királyi udvarban nevelkedett, Izabella királyné hadvezéreként Szatmár védelmében felvette a harcot a császáriak ellen.
  • Nemzetközi törölközőnap, ami tisztelgés minden év május 25-én Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi író emléke előtt. Ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek.
  • 1939. 05. 25-én megszületett Ian McKellen angol színész, ma 77 éves.
Sir Ian McKellen brit színész Forrás: AFP/Getty/Michael Loccisano

Színház, koncert

  • 19:00 Don Quijote - Nemzeti Színház, Nemzeti Nagyszínpad
  • 19:00 Meghívás bluesra (Tom Waits) - Hobo életműsorozat II/9. - Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
  • 19:30 Psyché - Nemzeti Színház, Kaszás Attila

Mozipremierek a héten

  • Warcraft: A kezdetek
  • Rendes fickók
  • A Játékkészítő
  • A legkúlabb nap
  • Pelé
  • Sarkköri mentőexpedíció

Az előző heti tízes nézettségi toplista (zárójelben a hétvégi országos nézettség és az eddigi össznézettség):

  1. X-Men: Apokalipszis: (40 599 / 40 599)
  2. Amerika Kapitány: Polgárháború (17 970 / 257 327)
  3. Angry Birds – A film (17 459 / 90 460)
  4. Rossz szomszédság 2 (15 966 / 73 978)
  5. A dzsungel könyve (6 312 / 170 141)
  6. Anyák napja (4 825 / 118 914)
  7. A szerelem gyerekkel jön (2 643 / 2 643)
  8. Zootropolis (2 063 / 315 001)
  9. A főnök (1 983 / 103 688)
  10. A Vadász és a Jégkirálynő (1 634 / 65 178)

A toplista összeállításakor az Aeon Flux cikkére is támaszkodtunk.