Polt Péter: Nincs okom lemondani

Parlament Polt Péter
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank alapítványairól és a Quaestor-ügyről is beszélt Polt Péter legfőbb ügyész a Népszabadságnak adott interjújában. A legfőbb ügyész azt mondta, törvényesen végzi a dolgát, és nincs oka lemondani.
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyész az interjúban azt is mondta, hogy az ügyészségen nem egy emberen múlik, miből lesz ügy, és miből nem, ezért szerinte

alaptalan az a felvetés, hogy nem várható pártatlan eljárás az ügyészségtől a Magyar Nemzeti Bank alapítványai ügyében

amiatt, hogy a felesége két felügyelőbizottságban is tevékenykedik.

"Eddig sem azon múlt, hogy indult-e eljárás, vagy sem, hogy kik vagy kinek a kijei dolgoztak egy adott helyen. Mindenkor a tények és a törvények határozzák meg, miből lesz ügy, és miből nem" - fogalmazott. Egyértelmű a törvényi szabályozás, hogy mely esetekben, mely ügyészségeknek van hatáskörük és illetékességük eljárni - mondta.

Polt Péter: "Mindenkor a tények és a törvények határozzák meg, miből lesz ügy, és miből nem" Fotó: Polyák Attila - Origo

A legfőbb ügyész a korrupciós ügyekről szólva azt mondta, vannak ilyen ügyek, bár kétségtelenül jóval kevesebb, mint amennyi lehetne. Úgy fogalmazott, egy olyan világjelenséggel állunk szemben, amelynél az egyre kifinomultabb elkövetési módszerek, valamint a vesztegetők és a megvesztegetettek érdekazonossága miatt az ügyek igen nehezen deríthetők fel.

Véleménye szerint nem elsősorban büntetőjogi eszközökkel lehet igazán hatékonyan fellépni a korrupció ellen, hatékonyabb tud lenni a megelőzés, amihez elengedhetetlen a döntési folyamatok egyszerűsítése, átláthatóvá tétele.

Polt Péter

sikerként értékelte a hazai futballcsalások elleni eljárást és a Vizoviczki-ügyet,

mert - mint mondta - az egyik legveszélyesebb korrupciós jelenség, amikor az alvilág a bűnüldöző szervekbe épül be. Ugyancsak az egyes ügyeken túlmutató jelentőségű az a sikersorozat, amelyet a határátkelőkön értek el az utazókat és a fuvarozókat megsarcoló hatósági korrupcióval szemben - sorolta.

Úgy vélte, hogy

korrupciós ügyeket titkosszolgálati eszközök nélkül ma már szinte lehetetlen felderíteni és bizonyítani.

Nem egy ügy azonban még a vádemelésig sem jut el, mert formai okok miatt a bíróság előzetesen kirekeszti a bizonyítékok közül az így szerzett adatokat. Meggyőződése, hogy van olyan megoldás, amely az emberi jogok tiszteletben tartása mellett is segíti, egyszerűsíti az efféle bizonyítékok felhasználását a bíróságok előtt, és lát is ilyen törekvéseket, de idő kell, hogy e törekvések törvénnyé váljanak. Rendkívül hatékony eszköznek bizonyult a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálata a rendvédelem és bizonyos köztisztviselői körök ellenőrzésére - tette hozzá.

A Quaestor-ügyről szólva a legfőbb ügyész kijelentette, szó sincs az ügy megszüntetéséről, lesz tárgyalás.

Kiemelte, ilyen monstre ügyben, ilyen gyors nyomozásra még nem volt példa. Jelezte, a bíróság nem is vitatta a vád törvényességét, csupán kellékhiányosnak minősítette azt. Hozzátette, amennyire csak lehetséges, igyekeznek teljesíteni a bíróság kérését. Megjegyezte, nemrég a Buda-Cash-ügyben pontosan ugyanazon a módon nyújtották be a vádiratot, ahogy a Quaestor-ügyben, és abban az ügyben a bíróság nem emelt kifogást a módszerük ellen, és szó nélkül befogadta a vádiratot.