Beteg gyerekek fotóival vertek át 21 ezer embert

Vágólapra másolva!
Két év alatt közel 21 ezer embertől csaknem 10 millió forintot csalt ki a saját maga által létrehozott alapítványon keresztül egy zalaegerszegi férfi, aki ellen üzletszerűen és jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás miatt emeltek vádat - közölte a Zala Megyei Főügyészség.
Vágólapra másolva!

Az 50 éves zalaegerszegi L. József még 2001-ben, egy hajléktalan férfival létrehozatta az Életünkért és Gyermekeinkért Alapítványt, amely az önhibájukon kívül szociálisan hátrányos helyzetű családok és szívbeteg gyermekeket nevelő családok támogatását szolgálta volna.

Az alapítványt L. József képviselte, de a Zalaegerszegi Járásbíróság 2013-ban három évre eltiltotta attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet, civil szervezet vezetője legyen,

eltiltása ellenére azonban továbbra is maga irányította az alapítványát, és kezelte az oda befolyó pénzeket.

Megbízottai több dunántúli városban gyűjtöttek adományokat úgy, hogy beteg gyerekek fényképét mutogatták, és azt állították, hogy a pénzadományokat közvetlenül nekik juttatják el.

Az ügyészség megállapítása szerint 2014-ben az alapítványhoz összesen csaknem 7,9 millió forint adomány folyt be, de L. József ebből mindössze 175 ezer forintot fizetett ki támogatásként két családnak. A bevétel többi részét az adománygyűjtők munkájának díjazására, az alapítvány fenntartási költségeire, illetve saját céljaira fordította.

Kijátszották az ügyészséget

A Zala Megyei Főügyészség 2014-ben vizsgálatot indított az alapítvány működésének törvényességével kapcsolatban, ezért, hogy a férfi folytatni tudja addigi tevékenységét, élettársával két betéti társaságot alapított. Az L&K Zala Nonprofit Szolgáltató Bt., illetve a Zala Work West Nonprofit Szolgáltató Bt. felhasználásával, a korábbi módszerekkel gyűjtött adományokat, amelyekből két év alatt 1,9 millió gyűlt össze. L. József ebből mindössze 33 ezer forintot fizetett ki egy család támogatására.

A férfi 2014-ben és 2015-ben összesen közel 21 ezer embertől 9,6 millió forintot csalt ki adományként. A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség ezért üzletszerűen és jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás miatt emelt vádat L. József ellen.