Gyöngyösi gyermekhalál: változnak a gyermekvédelmi szabályok

Őrizetben a gyöngyösi szülők
Vágólapra másolva!
A jelenlegi eljárásrend is közrejátszhatott a másfél éves kislány halálában - ez derült ki a Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálatából. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ belső vizsgálata szerint tavaly védelembe vételi eljárást indított a gyámhivatal, ám azt decemberben megszüntették. A végzés indoklása a gyermekorvos véleményére hivatkozik, eszerint „a kislány neveltetése, ellátása a szülők részéről biztosított”.
Vágólapra másolva!

Változnak a gyermekvédelmi szabályok a halálra éheztetett a gyöngyösi gyermekhalál miatt – írja az Index. A Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálatából kiderült, hogy az információhiány, a "nem megfelelő jelzések" és a jelenlegi eljárásrend is közrejátszhatott a másfél éves kislány halálában.

Hat éve tudták, hogy alkalmatlan a gyereknevelésre

A kislány halála után soron kívüli vizsgálták a gyöngyösi gyermekjóléti központ, valamint a gyöngyösi járási hivatal mint elsőfokú gyámhatóság tevékenységét. Kiderült: az anyának négy gyermeke született.

Az első kettőt 2010-ben a különélő apáknál helyezték el, mert kiderült, hogy a nő alkalmatlan gyermeknevelésre.

A gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság 2012 óta foglalkozott a családdal a harmadik gyermek gondozási hiányossága miatt, majd a legkisebb gyermek születését követően a vizsgálat az ő gondozására is kiterjedt.

Őrizetben a gyöngyösi szülők Forrás: Police.hu

Változnak a szabályok

Közben nyilvánosságra hozták a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ belső vizsgálatát a halálra éheztetett gyermek ügyében. A vizsgálat megállapításai alapján újítottak a gyermekvédelmi szabályokon.

  • A jövőben ha a családgondozónak vagy esetmenedzsernek 15 napon belül kétszer sem sikerül kapcsolatba lépnie a családdal, az nem mutat együttműködést, nem engedi be a szakembert a lakásba, az azonnal köteles jelezni írásban az intézményegység-vezetőjének az elakadást, aki felelős a további intézkedések megtételéért, pl: védelembe vételre, vagy egyéb hatósági intézkedésre.
  • Noha az intézményegység a gyöngyösi kislány esetében is minden alkalommal jelezte a gyámhivatalnak, nem tudott környezettanulmányt készíteni, nem tett azonban konkrét javaslatot egyéb hatósági intézkedésre pl: nevelésbe vétel. A jövőben egyértelmű gyermekvédelmi intézkedésre vonatkozó javaslatot tartalmazó dokumentum küldhető csak a gyámhivatal felé.
  • A tragédia feldolgozásához a munkatársak külső segítséget kapnak szupervízió formájában, aminek célja, hogy a gyermek veszélyeztetettségét minél hamarabb felismerjék és a megszüntetés eszközeit beazonosítsák és alkalmazzák.
  • 2005-től a szervezeti egység heti rendszerességgel esetmegbeszélés tart. Az érintett esetben kötelező lett volna esetkonferenciát tartani a szolgálat és a központ együttes részvételével. Fontos, hogy az esetmegbeszélések során kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy a jelzőrendszer egy tagjának erős véleménye nem befolyásolhatja, nem akadályozhatja meg a probléma kezelését.
2010-ben elvettek tőle két gyermeket azzal az indokkal, hogy alkalmatlan a nevelésükre Forrás: Police.hu

A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ megindította a munkajogi felelősség vizsgálatát is. Ennek során megállapították, hogy a gyermekjóléti szolgálat a családdal az anya harmadik gyermeke ügyében, 2012-ben került kapcsolatba. A május 12-én elhunyt másfél éves gyermek 2014. decemberében került a szolgálat látókörébe, amikor a védőnő jelezte, hogy

a család írásban lemondott a védőnői tanácsadásról és védőnői gondozásról, és elmaradt az esedékes védőoltás.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a rendőrség emberölés gyanúja miatt indított eljárást a gyöngyösi gyermek szülei, az időközben előzetes letartóztatásba került 32 éves nő és az 52 éves férfi ellen.

A kislány alig fél év leforgása alatt testsúlyának nagyjából a felét elvesztett

e. A családnál utoljára tavaly novemberben járt orvos, akkor hét kilogramm volt a gyermek, amikor meghalt, mindössze 3-3,5 kilót nyomott.