Húszmilliárdot csalhattak el Soltvadkerten

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a soltvadkerti takarékszövetkezet egyes vezetői és ügyintézői ellen, 20 milliárdos nagyságrendű hűtlen kezelést kér rajtuk számon a megyei főügyészség.
Vágólapra másolva!

Húszmilliárdos kárt okozhatott a soltvadkerti takarékszövetkezet, amikor fizetés- és hitelképtelen személyeknek és cégeknek adtak jelentős kölcsönöket - állítja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A vádhatóság most 76 személyt vádol

bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, közöttük a a szövetkezet egyes vezetőit, ügyintézőit és tisztviselőit és magánszemélyeket is.

Kenőpénzért kölcsönt

A vádirat szerint a szövetkezet érintett munkatársai 2005 és 2011 között rendszeresen megszegték a jogszabályokat, és összesen 120 hitelt helyeztek ki szabálytalanul – néha egy korábbi hitel visszafizetéséhez nyújtottak így segítséget.

A vádlottak állítólag olyankor is együttműködtek, amikor

tudhatták, a kiadott hitel sosem térül majd meg

– cserébe több esetben is csúszópénzt juttattak nekik vissza az összegből.

Trükköztek a mérleggel is

A főügyészség vádat emelt amiatt is, hogy az érintett takarékszövetkezet 2011. évben több mint 5 milliárd forintnyi értékben olyan váltókat fogadott be, amelyek mögött valójában nem állt rendelkezésre fedezet. Ezzel azt próbálták elérni,hogy a pénzintézet igen rossz anyagi helyzetét leplezzék, illetve látszólagosan javítsák.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjai jelenleg szabadlábon vannak.

Őket a főügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés bűntettén kívül többek között csődbűncselekmény bűntettével, számvitel rendje megsértésének bűntettével és vesztegetés bűntettével is vádolja.

A vádirat szerinti legsúlyosabb bűncselekmény akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.Az ügynek volt három további gyanúsítottja is, velük szemben az ügyész a nyomozást bizonyítékok hiányában megszüntette.

Tízmilliárdokat fizettek vissza

A takarékszövetkezet 2012 nyarán ment csődbe, a kárvallottaknak akkor 32 milliárdot fizetett ki a NAV elődje, a PSZÁF a betétbiztosítási alapból – a Napi Gazdaság ugyanakkor úgy értesült, hogy a pénzintézet közel4 0 milliárdos adósságot halmozott fel.

A PSZÁF által elrendelt kifizetéssel több mint 15 ezer betétest sikerült kártalanítani,

de 101 ügyfél így is pénz nélkül maradhatott a bedőlt takarék miatt. A tartozásokat később a szövetkezethez tartozó ingatlanok értékesítésével próbálta részben rendezni a későbbi felszámoló. Az adóhatóság az ügy kirobbanásakor 27 millió forintos bírságot szabott ki a szövetkezet öt korábbi vezetőjére