Vágólapra másolva!
Ma még elkaphatja egy zápor, de jön a jó idő, sütni fog a nap. Ingadozhat a vérnyomása, ha másért nem is, a pénteki benzináremelés miatt biztosan. Köszöntse fel Fülöp nevű ismerősét! Moziba menne a héten? Nézze meg premier-összefoglalónkat! Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Egyre melegebb lesz, de még elkaphatja egy zápor

köpönyeg.hu Forrás: köpönyeg.hu

Csütörtökön a többórás ragyogó napsütés mellett délután gomolyfelhők alakulnak ki, amelyekből elszórtan nyárias zápor, zivatar is előfordul. Jelentősen gyengül a szél. Melegebb lesz, délután már 25 fok körül is lehet.

Pénteken a nap nagy részében szikrázó napsütésre számíthatunk, csak délutántól növekszik meg a gomoly-, vagy a fátyolfelhőzet. Néhol valószínű zápor, zivatar. 25 és 30 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Ma ingadozhat a vérnyomása

Fronthatásra nem kell számítani, ám

a vérnyomáspanaszosok 40%-a tapasztalhatja, hogy vérnyomása gyakrabban és hirtelen ingadozik.

Főleg északkeleten és nyugaton, a változékonyabb időjárású területeken jelentkezhetnek mérsékelt intenzitású tünetek, amik várhatóan a délutáni órákban lesznek a leggyakoribbak. Az érintetteknek ajánlott a nagyobb terheléseket kerülni! A panaszok a következő napokban is jelentkezhetnek, de várhatóan mérséklődnek.

A vérnyomás szabályozása bonyolult folyamat, amelyet sok tényező, befolyásol. Az időjárás alapvetően befolyásolja a keringésünket és folyamatosan hat a vérnyomásunkra. A vérnyomás kóros ingadozása szédülést, fülzúgást, fejfájást is kiválthat, ezért fontos, hogy ezekkel a panaszokkal szakemberhez forduljon. Magyarországon minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, és sajnos már gyermekkorban és a fiatal felnőttkorban is egyre gyakoribb ez a betegség.

Vérnyomásmérés Forrás: Wikimedia Commons

Még ma tankoljon, pénteken emelés jön

Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán. Az emeléssel

a benzin átlagára 348-349 forintra nő, a gázolajé 340-341 forint marad.

Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok akár 25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Emelkedik a benzin ára. Forrás: MTI/Komka Péter

Útinform

Mától korlátozásra számítsanak a XI. kerületi Ezüstfenyő téren, a Takaros utca és a Gerezd utca között, valamint a Gerezd utcában is a Kondorosi útnál gázvezeték javítása miatt.

A Fehérvári utat befelé egyirányúsították a Mezőkövesd úttól az Építész utcáig peronépítés miatt. A kerülőút kifelé a Szerémi út–Kitérő út útvonal. A 114-es és a 214-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Mezőkövesd út és az Építész utca közötti megállókat nem érinti. A 213-as és a 973-as autóbusz szintén terelt útvonalon jár.

Folytatódik a felújítás a XIII. kerületi Kárpát utcában. Emiatt a Victor Hugo utcától egyirányúsították a Dráva utca felé. Déli irányban kerülni a Pesti alsó rakpart–Szent István park, a Váci út–Victor Hugo utca, vagy a Dráva utca–Pannónia utca útvonalon lehet. A 75-ös trolibusz a Jászai Mari tér felé módosított útvonalon közlekedik, több megállóját áthelyezték.

Az Árpád híd Pestre vezető oldalán a Szentlélek tér vonalában hídjavítás miatt napközben fekvőrendőrön kell áthajtani, és sebességkorlátozásra is számítsanak. Éjszakánként (22-05 óra között) két sávot zárnak le.

Utazását a Menetrendek.hu-n is megtervezheti, busszal és vonattal is, valamint az árakat is megtalálja.

Programok

Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 - A több mint száz műalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait.

Európai Geoparkok Hete 2016 - Az Európai Geoparkok Hete a kontinens hatvannégy geopark rendezvényeit fogja össze huszonkét országban. A programsorozat célja a nagyközönség figyelmét felkeltése az „élettelen” természeti értékekre és a geoparkok kiemelkedően gazdag földtani örökségének népszerűsítése. Ezért a Bakony–Balaton Geopark és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park saját eseményekkel csatlakozik a kezdeményezéshez május és június között.

Boldog névnapot kívánunk!

Május 26. az év 147. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 219 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Fülöp nevű olvasóinknak!

Ha Ön nem Fülöp, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Fülöp férfinév a görög Philippos név rövidülésének a magyar alakváltozata. Jelentése: lókedvelő. Ma Aladár, Berengár, Elektra, Evangelina, Evelin, Filip, Godó, Gyöngyvér, Nyék, Szemere nap is van.

10 éves az őszödi beszéd

Gyurcsány Ferenc Fotó: Polyák Attila - Origo
  • 1912. 05. 26-án született Kádár János, aki 32 évig volt a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetője.
  • 1948. 05. 26-án született Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, parodista, szinkronszínész, ma 68 éves.
  • 1980. 05. 26-án Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós megkezdte egyhetes útját a világűrbe a Szojuz-36 fedélzetén.
  • Tarlós István, Budapest főpolgármestere ma 68 éves.
  • Ma 10 éve, hogy Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök megtartotta az őszödi beszéd néven ismert szónoklatát.

Mozipremierek a héten

  • Warcraft: A kezdetek
  • Rendes fickók
  • A Játékkészítő
  • A legkúlabb nap
  • Pelé
  • Sarkköri mentőexpedíció

Az előző heti tízes nézettségi toplista (zárójelben a hétvégi országos nézettség és az eddigi össznézettség):

  1. X-Men: Apokalipszis: (40 599 / 40 599)
  2. Amerika Kapitány: Polgárháború (17 970 / 257 327)
  3. Angry Birds – A film (17 459 / 90 460)
  4. Rossz szomszédság 2 (15 966 / 73 978)
  5. A dzsungel könyve (6 312 / 170 141)
  6. Anyák napja (4 825 / 118 914)
  7. A szerelem gyerekkel jön (2 643 / 2 643)
  8. Zootropolis (2 063 / 315 001)
  9. A főnök (1 983 / 103 688)
  10. A Vadász és a Jégkirálynő (1 634 / 65 178)

A toplista összeállításakor az Aeon Flux cikkére is támaszkodtunk.