Milliárdok a Jobbiknál – kicsoda Forrai Richárd?

Vona Gábor, majális
Budapest, 2016. április 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórumon a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Noha a Jobbik továbbra is az átláthatósággal kampányol, a saját költéseivel kevésbé nyitott. Az utóbbi években több mint kétmilliárd forint bevételhez jutott, ebből volt, hogy autószerelővel kötött tanácsadói szerződést, de előfordult olyan is, hogy az egyik alelnök feleségének akkor alapított cége kapott havi félmillió forintos megbízást úgy, hogy a cég később más megbízást nem kapott. 
Vágólapra másolva!

A Direkt36.hu internetes oldal korábban arról írt, hogy az autószereléssel foglalkozó Matyóka Tamás az után, hogy alapított egy pénzügyi szakértéssel foglalkozó céget, néhány hónapon belül 5,8 millió forintért írt politikai tanulmányt a Jobbik-frakció megrendelésére, amelyben a Jobbik politikai támogatottságát vizsgálta. Eközben testvérének informatikával foglalkozó cége a magyar alumíniumipar privatizációjáról szóló elemzésért kapott közel kétmillió forintot.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A közös ezekben az emberekben az, hogy a portál szerint

közeli viszonyban állnak Forrai Richárddal,

a Jobbik korábbi frakciótitkárával.

Forrairól jelenleg keveset lehet tudni. Annyi biztos, hogy a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet ügyvezetője. A cég honlapján bemutatkozásában azt írja: "Budapesten születtem 1978-ban. 2002-ben diplomáztam a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, és lettem pénzügy szakos okleveles közgazdász. Ezt követően a versenyszektorban helyezkedtem el, ahol közel 9 éven keresztül back-office területeken dolgoztam, majd egy rövid közigazgatási kitérőt követően megalapítottam az Iránytű Intézetet."

A politikai múltjáról azonban nem tesz említést.

A cég honlapján ugyan fel van tüntetve egy telefonszám, az azonban nem működik. Így levelet írtunk az intézetnek, egyelőre azonban nem reagáltak megkeresésünkre. Forrai Richárd pénzügyeit a TV2 hírműsora, a Tények derítette fel.

A Direkt36 számításai szerint a Jobbik-frakció és a pártalapítvány összesen közel kétmilliárd forintot költött 2010 óta, ebből több mint 520 millió forint, az összes kiadás 28 százaléka olyan cégekhez került, amelyeknek már akkor is tulajdonosa volt Forrai, vagy azóta lett az. A maradék pénz döntő része Jobbik-közeli szervezetekhez – mint például a Hatvannégy Vármegyéhez – került. Emellett Forrai barátainak és ismerőseinek a cégei is több tízmillióért kaptak megrendeléseket a Jobbik-frakciótól.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója Fotó: Polyák Attila - Origo

Szintén a Direkt36.hu szerint az Iránytű Intézetnek 2011 óta – lényegében kizárólag jobbikos megrendeléseknek köszönhetően – 2014-ben már 124 millió forintos árbevétele volt 23,7 millió forintos adózott eredmény mellett, és megalakulása óta a számításaik szerint összesen közel 330 millió forintot kapott a Jobbiktól.

Eközben pedig a Jobbik – amely például autószerelőnek adott pénzt politikai elemzésre – alelnöke, Novák Előd a később a legmagasabb filmes díjakkal, például az Oscarral elismert Saul fia című filmről azt mondta „elfogadhatatlan, hogy újabb holokausztfilmre 205 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága Andy Vajna vezetésével”.

A jobbikos vezetők korábban többször is beszéltek arról, hogy kötelezővé tennék a közpénzeket érintő szerződések nyilvánosságra hozatalát.

A saját szerződéseikkel azonban kevésbé nyitottak.

Novák Előd alelnök egy a párt belső informatikai rendszerből nyilvánosságra került írásában például egy 100 millió forintos ingatlanügyletről ír, amelyben magáncéghez akarták kiszervezni a párt székházát. Arról is írt, hogy Simicska Lajost meglepő módon nem engedte Vona támadni. Minderről elsőként az Origo írt. Novák később több fórumon is arról beszélt, hogy mindennek nem lett volna szabad kikerülnie.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke Forrás: MTI/Kovács Attila

De kikerült, ahogy más szerződések is.

A Népszava által az Országgyűlés Hivatalától kikért elszámolásból például az derült ki, hogy a Jobbik frakciója 62 millió 750 ezer forintot költött el tanácsadásra 2014 májusa és 2015 márciusa között. Összesen 120 ilyen típusú szerződéskötésük volt. Köztük tucatnyi tanácsadóval havi rendszerességgel szerződtek. A leggyakrabban foglalkoztatott tanácsadó a már említett Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet Kft. volt, amellyel ebben az időszakban hat szerződést kötött a Jobbik-frakció, egyenként 4 millió forintos értékben.

A 444 pedig korábban arról írt, hogy az egyik Jobbik-alelnök feleségének öt nap sem kellett, hogy a cége megalapítása után elnyerjen egy tanácsadói szerződést a Jobbik frakciójától. Volner János felesége, Volner Beatrix 2011-ben alapított vállalkozása, a Diamond Business Consulting szóbeli tanácsadásra szerződött a frakcióval. Fél év alatt hárommillió forintot kapott Volner Beatrix cége, amelynek a legutóbbi leadott, 2014-es mérlege szerint azóta semmilyen más bevétele nem volt.

A Jobbik bevételei évről évre emelkednek.

A párt éves beszámolója szerint a Jobbik 2010-ben összesen közel 360 000 millió forinthoz jutott. A legnagyobb bevétele a hivatalos beszámoló szerint a központi költségvetésből érkezett, ez összesen 240 millió forintot tett ki. Jelentős bevétel szerepel még az egyéb hozzájárulások oldalon, ez 110 millió forint volt. Hogy ez pontosan mit takar, a beszámoló nem fejti ki. Nagyjából ekkora összeg jött be – ahogy a beszámolóban szerepel – magánszemélyektől.

A kiadások oldalon 299 millió forint szerepel, vagyis a párt a beszámoló szerint több mint 60 millió forintos többlettel zárta az évet.

A Jobbik 2011-ben 150 millióval növelte a bevételét az előző évhez képest. (A részletes elszámolást itt találja.) Pont úgy, mint az előző évben, a három legnagyobb tétel a központi költségvetésből – 448 millió forint –, valamint magánszemélyektől – 41 millió forint – érkezett. A kiadás oldalon 332 millió forint szerepel.

2012-ban a bevételi oldalon szinte ugyanannyi szerepel, mint egy évvel korábban, igaz az egyes tételek jelentősek változtak. (A részletes elszámolást itt találja.)

2013-ban (a pontos elszámolást itt találja) a központi költségvetésből származó támogatás szinte fillérre pontosan megegyezett az előző évivel, ahogy a magánszemélyektől és a belföldiektől érkező bevétel sem módosult jelentősen. A Jobbik bevétele ebben az évben 522 millió forint volt, míg a kiadása 490 millió.

A Jobbik 2014-es beszámolója szerint a párt legnagyobb bevételét a központi költségvetésből bejövő pénz tette ki. Ez összesen meghaladta az egymilliárd forintot. Csakhogy a kiadások oldalon 1,4 milliárd forint szerepel, ami 300 millió forintos hiányt jelent.

Kerestük Novák Elődöt a Jobbik alelnökét, de a párt kiadásairól nem akart beszélni.