Soros György pénzével keltenének válságot

Democratic Presidential Candidate Hillary Clinton Campaigns In Louisville, Kentucky GettyImageRank2 ELECTION POLITICS
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
A magyar kormány szerint Soros György, az Egyesült Államokban élő magyar üzletember áll Hillary Clinton Orbán Viktor miniszterelnököt bíráló szavai mögött. A Magyar Idők arról írt, hogy nem először használja Soros és az általa támogatott kör a korrupciós sejtetést és a válságkeltést politikai ellenfeleikkel szemben.
Vágólapra másolva!

„Általában ezek azok a figurák, akik örökké hatalmon akarnak maradni és pénzt akarnak csinálni” – így jellemezte Bill Clinton exelnök az elnökjelöltségre aspiráló felesége kampányrendezvényén Orbán Viktort. A Magyar Idők szerint a politikus fő célja a konzervatív ellenfél, Donald Trump lejáratása volt, Clinton két azonban két legyet ütött egy csapásra, és, a lap szerint vélhetően a finanszírozó Soros György üzletember elvárását is teljesítve, beszállt a magyar balliberális ellenzék kampányába, amelynek a fő célja az, hogy a választásokig teljes mértékben felépítse, még ha alap nélkül is, a kormánnyal és a miniszterelnökkel szemben a korrupció vádját.

Hillary Clinton Forrás: AFP/2016 Getty Images/John Sommers Ii

A lap szerint a történtek a fő célja az, hogy a választásokig teljes mértékben felépítse, még ha alap nélkül is, a kormánnyal és a miniszterelnökkel szemben a korrupció vádját.

– így reagált a történtekre Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban. Szerinte Bill Clinton kijelentése az amerikai választási kampány része, de

„ettől még a tiszteletlenség, tiszteletlenség, a sértés, sértés marad."

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János korábban azt mondta, hogy

titkosszolgálati jelentések bizonyítják Soros magyarországi befolyását.

A csütörtöki, 51. Kormányinfón pedig ma többek között arról beszélt, hogy szerinte antidemokratikus lépés, hogy valaki nem a rá leadott szavazatokkal teremt befolyást, hanem pénzzel, és senki sem hatalmazta föl Soros Györgyöt arra, hogy az Orbán-kormány demokratikus ellenzéke legyen.

Soros György Forrás: AFP/Thomas Peter

A Magyar Idők szerint Soros és a demokraták nem először használják a korrupciós sejtetést a nem eléggé Amerika-barátnak ítélt magyar politikai rendszer megbuktatása érdekében. Azt írják, hogy a válságkeltéssel a Soros György pénzét elfogadó ellenzék is kísérletezik itthon, a kísérleteik mögött pedig

rendre feltűnik a külföldi segítség.

A 2010-es kormányváltás után az első támadási hullám is a nemzetközi pénzpiac spekulánsai, valamint az IMF és az Európai Bizottság gyámkodásával zajlott a lap szerint. Legutóbb pedig a pénzügyi felügyelettel erősített MNB által másfél év alatt feltárt – ám 15 éve zajló – visszaélések napvilágra kerülése maradt az ellenzéknek a cikk szerint, és emiatt változott a célpont: mostantól a jegybankon keresztül vezet az az út, amivel a támadók szerint elérhető a kormányfő távozása is. Azt írják, hogy az MNB elnökének megbuktatása is nélkülözhetetlen ehhez, hiszen egyrészt még mindig az ő általa megalapozott gazdaságpolitika végrehajtása folyik, ami ellentétes a tőkeérdekekkel, másrészt az általa megerősített jegybank sem hiányzik a hazai pénzügyi szereplők egy részének. Látva a brókerügyben szervezett demonstrációk gyér látogatottságát, a Magyar Idők szerint kimondható: a támadások második hulláma is kudarccal járt.

Soros György egyik cége 2008-ban Soros Fund Management állt az OTP Bank megtámadása mögött. Ezt maga az üzletember is elismerte. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete meg is bírságolta a céget.

A tranzakció napján az OTP részvényei 22%-ot estek néhány óra alatt.

Soros a történtek után közleményét adott ki, amiben kijelentette, hogy nem ő adott megbízást az ügyletre, és sajnálja a történteket.

Soros Györggyel a TV2 Tények című műsora is foglalkozott. Anyagukban többek között azt mondták, hogy Soros harmadik felesége előtt egy sorozat színésznővel, Adriana Ferreyrel volt kapcsolata, aki azt állította,

hogy Soros verte őt.

Soros György a Forbes magazin 2014-es májusi szerint az Egyesült Államok 17., a világ 29. leggazdagabb embere. Vagyona 23 milliárd dollár.