Leszerepeltek Vona Gábor jelöltjei

Apáti István; Novák Előd; Szávay István; Vona Gábor
Budapest, 2016. április 22. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart A tisztújításról címmel az Országgyűlés Irodaházában 2016. április 22-én. A pártelnök véglegesnek nevezte a három alelnökökről szóló döntését, miszerint Novák Előd, Apáti István és Szávay István újrázását - elnöki jogkörével élve - nem támogatja. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Kevesebb szavazatot kapott Vona Gábor két alelnökjelöltje a párt tisztújításán, mint a pártelnököt élesen kritizáló Novák Előd és Hegedűs Lorántné. Vona Gábor korábban megvétózta Novák Előd és Hegedüs Lorántné alelnökjelöltségét, ők ennek ellenére elindultak. Vona a helyükre Fülöp Eriket és Janiczak Dávidot szeretné az elnökségben látni.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor még április végén megvétózta három alelnök (Novák Előd, Apáti István, Szávay István) újraindulását. A pártelnök a helyükre Janiczak Dávidot, Ózd, Fülöp Eriket, Tiszavasvári és Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét nevezte meg.

Megverték Vona Gábor alelnökjelöltjeit Forrás: MTI/Kovács Attila

A Jobbikban most zárult le a jelöltállítás az elnöki pozíciókra. Az alelnökjelölési folyamatban részt vevő szervezetek 84,1 százaléka Volner Jánost, 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót, 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt, 65,6 százaléka Sneider Tamást, 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét, 47 százaléka Novák Elődöt, 46,7 százaléka dr. Fülöp Eriket, 38,4 százaléka Janiczak Dávidot, 21,6 százaléka Kepli Lajost, 17,5 százaléka Murányi Leventét és dr. Gyüre Csabát, 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte alelnökjelöltnek, így mindannyian átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.

A szavazás érdekessége, hogy Novák és Hegedűs is

maga mögé utasította Fülöpöt és Janiczakot.

Az utóbbi kettőt Vona jelölte alelnöknek.

Érzelmek

Novák Előd nem tudja kordában tartani az érzelmeit, levele tele van csúsztatásokkal és féligazságokkal - Vona Gábor így reagált alelnökének kiszivárgott levelére. Novák többek között arról írt: a néppártiság a polkorrektnek mondott óvatoskodó nyárspolgáriságot jelenti, már "nem Attila unokái leszünk, hanem belesüppedve az általános politikai posványba".

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, Novák Előd egy terjedelmes levélben kritizálta a párt jelenlegi politikáját. Szerinte már aligha lesz terük a konstruktív vitáknak, míg korábban belső körben, ha kisebbségben maradt is, de eddig vitába szállhatott, például ilyen témákban:

  • Miért nem számoltathatjuk el Simicskát?
  • Miért akar Vona Gábor kormányfőként még újabb holokauszt-emlékműveket avatni?
  • Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből?

Novák arról ír, hogy "kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberális körök, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, amely nem hoz radikális változást".