Vágólapra másolva!
Lépett a Fővárosi Ügyészség: pénteken hiánypótlást küldtek a bíróságnak a Quaestor-botrány bizonyítékairól, így elkezdődhet a 150 milliárdos csalási ügy tárgyalása. A Fővárosi Törvényszék viszont nem nyilatkozik. 
Vágólapra másolva!

Határidőn belül elkészítette a Quaestor-ügy hiánypótlását a Fővárosi Ügyészség: állításuk szerint szabályos könyvjelzőt készítettek a sok szálon futó nyomozásról, hogy a Fővárosi Törvényszék is

átlássa a mára 2500 oldalas vádirat és az 5 terabyte mennyiségű bizonyíték közötti kapcsolatot.

Az ügyészség korábban elzárkózott ettől, Polt Péter legfőbb ügyész azonban április 11-én megígérte, hogy eleget tesznek a törvényszék kérésének.

Polt Péter is hajlott a bíróságnak szánt könyvjelző elkészítésére Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem értették, visszadobták

A bíróság április elsején azzal dobta vissza a vádanyagot, hogy nem tudják összekapcsolni a 6 millió fájlt tartalmazó bizonyítékhalmazzal.

A hiánypótlásra 60 napot adtak, ennek betartása azért is volt különösen fontos volt, mert

késés esetén a Fővárosi Törvényszék megszüntette volna az eljárást a 150 milliárdos kárt okozó, tízezreket érintő csalás ügyében.

Ráér május végéig?

Érdeklődtünk a Fővárosi Törvényszéknél, hogy valóban megkapták-e a hiánypótlást, Póta Péter sajtószóvivő ezt nem erősítette meg – mint mondta, a határidő május 31-én jár le, a bíróság ekkor jelzi majd, hogy teljesült-e kérése.

Befektetésük után futó ügyfelek a Quaestor egyik fiókja előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Tízezrek buktak vele

A 2015 márciusában kirobbant Quaestor-botrányban több mint 32 ezer magánszemély mellett önkormányzatokat, állami és magáncégeket, sőt a korábbi Földművelésügyi Minisztériumot is jelentős kár érte. A vádhatóság szerint a

brókercég bejegyzett 210 milliárd forintos kötvényállományából 150 milliárd fiktív lehetett

– ez az után derült ki, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. tavaly márciusban csődöt jelentett. Ezután függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét a jegybank.

25 év is járhat érte

A 753 rendű csalási ügyben tizenegy embert vádolnak – eddig egy politikus sincs közöttük.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha a bíróság elfogadja a főügyészség érveit, a Quaestor-botrány kulcsszereplőjének számító volt cégvezér, Tarsoly Csaba huszonöt év börtönre is számíthat.