Vágólapra másolva!
Egy órán belül három helyszínre is riasztották villámcsapás okozta tüzekhez a tűzoltókat Pest megyében – közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A meteorológiai szolgálat többfelé további heves esőzésekre figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Csömörön, Gödöllőn és Kerepesen is egy-egy családi ház tetőszerkezetébe csapott bele a villám a hétfő hajnali vihar idején – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek. A keletkező tüzet mindenhol sikerült eloltani, de az épületek lakhatatlanná váltak.

A házak lakóit – összesen nyolc embert – rokonoknál szállásolták el.

Ezen kívül az országon nyugatról keleti irányba végigvonuló viharzóna miatt nem emelkedett jelentősen a tűzoltói riasztások száma. Mostanáig nem érkeztek tömeges bejelentések károkról – tette hozzá a szóvivő.

Hosszúrét, Budaörs felé nézve Forrás: Mudra László - Origo

Hajdu Márton ugyanakkor hozzátette, hogy a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az ország keleti felében továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar miatt elsőfokú, míg felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Így ebben a megyében olyan heves zivatarokra is számítani lehet, amelyeket károkozó szél, jégeső, valamint rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár

50 milliméternél is több csapadék kísérhet.

Emellett a fővárosban és további kilenc megyében – Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg – mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon egyre többfelé várható zápor, zivatar – írja a Köpönyeg.hu. Az előrejelzés szerint felhőszakadás is lehet, akár 50 mm-nyi hirtelen lezúduló csapadékkal.