Offshore-ügyek: mindenki a másikat hibáztatja

Hiszékeny Dezső
Budapest, 2016. május 17. Hiszékeny Dezső, az MSZP vezérszónoka (b) felszólal a Budapesten megrendezendő Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló törvény módosításáról szóló általános vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés az LMP kezdeményezésére hétfőn vitanapot tartott az offshore-ügyekről. A Fidesz szerint lebukott már az MSZP, a DK, a Jobbik, és most kiderült, hogy az Együtt körül is újabb offshore-botrány van. A Jobbik szerint Magyarország offshore-paradicsom, míg a DK szerint felesleges vitázni.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselők az LMP kezdeményezésére legfeljebb hétórás vitát tartanak az offshore cégek elleni fellépéshez szükséges lépésekről. Az LMP azzal indokolta a vitanap szükségességét, hogy szerintük csak szavakban létezik a politikai konszenzus az offshore cégek elleni fellépésről, miközben a rendszerváltás óta

az államadósság két és félszerese vándorolt offshore cégekhez.

A vitanap megtartását az MSZP és a Jobbik képviselői is támogatták.

Az offshore-ügyekről vitáznak a képviselők Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szigorú szabályok

A kormány nem számíthat az ellenzékre az offshore elleni küzdelemben, mert az tele van ilyen ügyekkel – jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Azt mondta:

2010-ben "virágzott az offshore-biznisz" Magyarországon,

a Gyurcsány-Bajnai kormányok egyenesen helyzetbe hozták az átláthatatlan hátterű cégeket és maguk is szereplői voltak azoknak. Kiemelte ugyanakkor, hogy a jelenlegi kormány kötelezővé tette a közbeszerzésen induló cégek átláthatóságát, Európa legszigorúbb jogszabályát fogadtatta el és csökkentette a feketegazdaságot.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy Magyarország számos, információcserében összefüggő nemzetközi egyezmény részese. Értékelése szerint ezen együttműködések erősítik az adócsalás és az adókikerülés elleni küzdelmet.

Ellenzéki ügyek

A Fidesz szerint az ellenzék tele van offshore ügyekkel, és éppen azok kezdeményeztek parlamenti vitanapot erről a jelenségről, akikről hétről hétre derülnek ki újabb információk. Bánki Erik korábban arról beszélt, „lebukott már az MSZP, a DK, a Jobbik, és most kiderült, hogy az Együtt körül is újabb offshore-botrány van, hiszen az Együtt egyik legnagyobb támogatója éppen panamai bejegyzett székhellyel rendelkezik" - mondta a kormánypárti képviselő.

Bánki Erik szerint az ellenzék tele van offshore-ügyekkel Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Panamai szál az Együttben

Az Együtt legnagyobb mecénása volt a magánszemélyek között a panamai illetőségű Danczkay Ágnes, aki közel három és fél millió forinttal szponzorálta a pártot – írta hétfőn a Magyar Idők. A jogszabályok szerint a politikai szervezeteknek csupán az ötszázezer forint feletti támogatásokat kell nevesíteniük. Az Együttnek Danczkay Ágnesen kívül csupán egyetlen magánszemélyt tüntetett fel a dokumentumban,

Deschelák Károly 520 ezer forinttal segítette őket.

A Danczkay név nem ismeretlen a hazai közéletben, az azóta meghalt Danczkay Béla volt az egyik tulajdonosa annak a kanadai illetőségű cégnek, az ADC-nek, amelyik még a Horn-kormány idején, 1996-ban igen kedvező feltételek mellett kapott jogot a ferihegyi repülőtér üzemeltetésére.

Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, Vona

Bánki Erik szerint a baloldal mindegyik korábbi miniszterelnöke érintett volt offshore ügyekben. Medgyessy Péterrel kapcsolatban az Alstom-pénzeket említette a politikus, Gyurcsány Ferenc esetében azt mondta, „a mai napig nem tudjuk, hogy az Altus Luxemburg cég alapító tőkéjét miből és hogyan juttatta el Luxemburgba”, és – tette hozzá – Bajnai Gordon is egy offshore cég vezetője, egy ciprusi cég igazgatója volt.

Bánki Erik szólt arról is, hogy Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes szintén „lebukott” azzal, hogy „külföldi számlán tart illegális pénzeket”, „aztán az MSZP pénztárnoka, Boldvai László következett a sorban", és "az MSZP bankára, Erős János is offshore cégeket tulajdonolt”.

Boldvai László is offshore-ügyekbe keveredett Forrás: MTI/Komka Péter

A Jobbik ugyancsak érintett offshore ügyekben - folytatta -, hónapok óta nem válaszolnak arra, hogy európai parlamenti képviselőjük,

Kovács Béla milyen pénzeket mozgatott.

Most pedig egy újabb offshore-botrány van körülöttük, "Vona Gábor pártelnök környezetében vannak olyan támogatók, akik egy Panda nevű cégen keresztül dominikai adóparadicsomban parkoltattak pénzeket, és onnan irányították át őket Magyarországra" - mondta.

Csökkenő adóterhek

Az adóterhek csökkentésével küzd a kormány az offshore cégek, illetve az adóelkerülés ellen – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a köztévében. Bánki Erik szerint az offshore-paradicsomoknak is nevezett, főként karibi térségbeli országok szabályozási hátterének két hátrányos következménye van Európára nézve: az egyik, hogy az ezekben az országokban bejegyzett cégeknél nem deríthető fel a valós tulajdonosi háttér, a másik, hogy az ottani kedvezőbb adózási lehetőségek adóbevételeket vonnak el.

Vadai szerint fölösleges

A Jobbik az offshore cégekkel kötött állami szerződések semmisségét és a "kiskapuk" lezárását sürgeti. Szilágyi György kijelentette:

ma Magyarország "offshore paradicsom",

mivel a különböző egzotikus helyekre bejegyzett cégek közbeszerzési eljárásokat és uniós forrásokat nyernek, és a kormány nem tesz ez ellen semmit. Meg kell szüntetni ezen cégek "lubickolását" - jelentette ki.

Vadai Ágnes szerint semmi értelme a vitának Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Demokratikus Koalíció politikusai országgyűlési határozatban kezdeményezik, hogy a parlamenti képviselőknek, illetve családtagjainak ne lehessen offshore cégük – közölte a párt alelnöke. Vadai Ágnes feleslegesnek nevezte a témában tartott parlamenti vitanapot, mondván, az offshore-ról nem vitatkozni kell, hanem tiltani kell azt.