Vágólapra másolva!
Érthetően megosztja az embereket a tervezett épület, amelyet a tervek szerint 2018-ban adnak át a Bem téren. A hatalmas irodaház egy műemléki védelem alatt álló épületre épül, és több tízezer négyzetméternyi iroda költözhet oda 2018 után. 
Vágólapra másolva!

Hosszú tárgyalások után az elmúlt hónapban vette meg a Bem Palace projektet a HB Reavis ingatlanfejlesztő. A tervek szerint 2018 végére készül el az irodakomplexum. A projektet építési engedéllyel már a kivitelezési időszakban vásárolták meg az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól. A HB Reavis kedden tartott sajtótájékoztatót az építkezésről. A terveket a T2a Építész Iroda Kft. készítette még 2008-ban, a Befektetési Alap megbízásából.

Turányi Bence, az egyik vezető tervező azt mondta a tervezési folyamat kezdeteiről és magáról az épületről, hogy

A látványterveken feltűnik a homlokzat felső részén végig hullámzó rész, amelyről Turányi Bence azt mondta, hogy az illeszkedési szabályok betartásával képeztek egy dinamikus és flexibilis tömeget az épület tetején. Ez a tömeg a Bem téri oldalon magasabbról indul és hátrafelé fokozatosan, hullámzó mozgással éri el a hátsó csatlakozó épület magasságát.

A Bem Palace látványterve Forrás: HB Reavis

Középületnek szánják

Turányi Bence azt mondta, hogy a tervezési koncepció alapja az volt, hogy feloldják az épület látható zártságát. Annak ellenére, hogy az épület fő funkciója az, hogy irodákat ad, mégis középületet terveztek. Főleg azért is tekintettek rá középületként, mivel nagyon sok ember fog ott dolgozni, akik a város különböző pontjairól járnak majd oda. Két nagy publikus udvart terveztek emiatt az irodaházba, amelyek egymásba nyílnak, valamint biztosítják a Frankel Leo és a Gyorskocsi utca közötti közvetlen átjárást. Turányi Bence azt mondta, hogy

A régi és az új találkozása

A tervezők szándéka az volt, hogy a régi és új épületelemek látványos elkülönülése ellenére mégis baráti viszonyba hozzák őket. A publikusság és a nyitottság mellett így az illeszkedés is fontos eleme lesz az épületnek. A tervezett modern elemek érdekessége, hogy

az épület 2006-ban kapott ideiglenes műemléki védettséget.

Annak ellenére, hogy a Turányi Bence képviselte T2a Építész Iroda tervei az épület nagy részét elbontásra szánták, a II. kerületi Önkormányzat mégis véglegesítette a szabályozási tervet. Ebben a hatósági eljárásában részt vett a - 2012-ben megszűnt - Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is. A T2a pedig a véglegesített szabályozási terv alapján fejezte be a tervezést. Turányi Bence elmondta, hogy végig szoros együttműködésben voltak az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal.

A Bem téri irodaház éjszakai látványterve. Forrás: HV Reavis

Az épület a tervezés folyamán többször volt széleskörű tervtanácsi eljárásban. 2008-ban véleményezte az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki tervtanácsa, de átnézte a Központi építészeti műszaki Tervtanács is. Mindkét alkalommal magas szakmai színvonalú, értékes munkának minősítették, és engedélyezésre ajánlották a terveket. Az építési engedélyt 2010 májusában adta a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal. Ekkor már 4 éve ideiglenes műemléki védettség alatt állt az épület, amely 2011-ben hivatalosan is műemlék lett. Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi ügyvezetője elmondta, hogy az építési engedély érvényességét nem érinti a műemléki státusz, mert,

Radnóty Zoltán azt is mondta, megérti, hogy az épület átépítése megosztja az embereket: vannak, akiknek tetszik az új terv, de vannak, akik azt sem szeretnék, ha hozzányúlnának. Turányi Bence egyébként azt mondta, nagyjából 10-15 százalék lesz a régi épületrészek aránya. Megmarad a Bem téri főhomlokzat és a mögötti első szerkezeti traktus, ami az első két főfal közötti részt jelenti. Ezen kívül megmarad a Fekete Sas utcai magtár épület két homlokzata, és ugyanitt megtartanak öntöttvas oszlopokat a magtár szerkezetéből is. Turányi Bence azt mondta, hogy megtartják azt, ami szerkezetileg és történetileg indokolt. Szerinte egy jól megtervezett, a régivel jól kommunikáló új épület jobban fog működni, mintha a régit próbálnák fúrni faragni.

A HB Reavisról

Az elmúlt hetekben, hónapokban a HB Reavis csoport megalapozta a budapesti irodapiaci jelenlétét, jelentős piaci szereplővé vált. Innentől kezdve azonban új sebességbe kapcsolnak, és a cél már vezető pozíció a magyar piacon. A csoportot még 1993-ban Szlovákiában hozták létre, és mára Európa egyik piacvezető ingatlanfejlesztőjévé váltak, ez azt jelenti, hogy jelenleg a hatodik legnagyobbak az európai piacon. Hat országban több mint 500 munkatársuk dolgozik.

A cég dinamizmusát jelzi, hogy jelenleg egymillió négyzetméter vár fejlesztésre, és az elmúlt 23 évben 887 ezer négyzetméternyi fejlesztést valósítottak meg. Több díjjal jutalmazták már a cégcsoportot. Ezek közül is legrangosabbak A CEE Quality Award 2015-ös év fejlesztője díja és a UK Property Awards által odaítélt „London legjobb irodaháza építészeti díj", amelyet a 33 Central projektért kapott a cég. Budapesten eddig egyetlen épületük volt, a Váci Corner Offices, ami már kapott is díjat: 2015-ben az év irodaháza díjat kapta a bérlők által javasolt kategóriában.

A sebességbáltást főleg két terület megvételével valósítják meg. Az első területen épült a Váci Corner Offices, a második pedig a lassan induló Bem Palace projekt, ami egy gigantikus irodaház a Bem téren. A volumenugrást némileg jelzi, hogy a Váci Corner Office-ban 21150 négyzetméternyi irodát hoztak létre, a Bem Palace-ba pedig nagyjából 32000 négyzetméternyi bérbe adható területet terveznek. Ezeken kívül pedig van egy hatalmas projektjük készülőben. A Váci úti irodafolyosó és a Hungária körgyűrű találkozásánál lévő három hektáros területre építenek irodaházakat. Az ide tervezett irodaházakkal összesen 136500 négyzetméternyi területet fognak majd létrehozni.