Schiffer András kiszáll a politika élvonalából

Schiffer András
Az LMP is javítana a nehéz helyzetben lévőkön
Vágólapra másolva!
Visszaadja társelnöki megbízatását az LMP-n belül, augusztus 31-ével pedig parlamenti mandátumáról is lemond Schiffer András, az LMP egyik alapítója, jelenleg társelnöke. A jövőben szellemi erőteret épít majd.
Vágólapra másolva!

"Ez a parlamenti ciklus nagyon élesen megmutatta, ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni" - többek között ezzel indokolta az Indexnek adott interjújában Schiffer András, az LMP társelnöke, hogy miért mond le pártbéli vezető megbízatásairól és parlamenti mandátumáról. A politikus a jövőben az LMP hátországának kiépítésén dolgozik majd. 2018–19-ben nem akar indulni egyik választáson sem.

Párttagságát viszont megtartja.

Schiffer András azt mondta, most érzi úgy, hogy távozása nem rengeti meg az LMP-t. Szerinte nincs kampányhelyzet, a pártot kívülről sem akarják befolyásolni, ráadásul a belső szervezet is stabil, így anélkül szállhat ki a politizálásból, hogy veszélyeztetné pártja stabilitását.

A politikus azt állítja: nem arról van szó, hogy megcsömörlött, és azért hagyja abba a parlamenti politizálást. "Azt gondolom, az ember elsősorban a hazájának és annak az eszmének tartozik, amit képvisel. Ha ezt hatékonyabban tudja úgy szolgálni, hogy megmarad épeszű embernek, és próbál legalább pár évig kívülről rátekinteni az egészre, akkor ez a felelősségteljes döntés" - mondta.

Schiffer András egy pártrendezvényen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szerinte pártja jövőbeni sikereit nem befolyásolja, hogy kiszáll az első vonalból. "Egy sikeres párt nem függhet egyetlen embertől" - mondta.

A szellemi erőtér építését jelenleg egy pártalapítvány beindításán keresztül látja elképzelhetőnek Schiffer András, de erről véglegesen csak a nyár folyamán dönt. "Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol nem a külföldi fejlesztési források és befektetések, hanem a belső szellemi teljesítmény a fejlődés motorja, ahol a fiatalok itthon tudják kibontakoztatni alkotóképességüket, amelyik megőrzi természeti erőforrásait, és olyan világot, ahol az ember előzi profitot" - mondta.

A háttérmunkával azt szeretné elérni, hogy többek között

a párthoz köthető témákról többet írjon a sajtó.

Példaként említette, hogy szerinte az európai–amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról túl keveset ír a magyar sajtó, miközben például Ausztriában is címlapsztori, ha az ország parlamentje vitázik a kérdésről.

Nem marad ugyanaz

Schiffer András bejelentésére az LMP közleményében azt reagálta, hogy a párt sajnálja, de tiszteletben tartja és tudomásul veszi a döntését.

A Lehet Más a Politika nem marad ugyanaz Schiffer András nélkül, de ugyanazért dolgozik, mint eddig vele közösen.

Az LMP célja továbbra is az, hogy alternatíva legyen az elmúlt évtizedek politikai zsákutcájával szemben" - írták.

Folytatása következik

Az LMP a következő időszakban az LMP alapszabályának és a parlamenti képviselőcsoport frakciószabályzatának megfelelően hoz döntést a társelnöki poszt, a képviselői mandátum és a frakcióvezetői tisztség betöltéséről.

Az LMP Országos Elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja június 1-jén együttes ülést tart,

majd tájékoztatja a nyilvánosságot a következő időszak lépéseiről.