Százmilliókból gazdálkodtak a pártok

Vágólapra másolva!
Az MSZP 774 millió, a Jobbik 545 millió, az LMP pedig 200 millió forintból gazdálkodhatott tavaly - derül ki a Hivatalos értesítőben megjelent beszámolókból. A legnagyobb bevételt minden pártnál a központi költségvetésből kapott támogatás jelentette.
Vágólapra másolva!

MSZP: Hiller és Tóbiás volt a legfőbb adakozó

300 millió forintos nyereséggel zárta az előző évet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a Hivatalos Értesítő keddi számában megjelent pénzügyi beszámoló szerint.

A pártnak 22 millió forint bevétele származott tagdíjból, 427 millió forintot kapott a központi költségvetésből támogatásként, egyéb hozzájárulásból, adományból 106 millió forint érkezett, továbbá 218 millió forint egyéb, nem részletezett bevétele is volt a pártnak.

Az MSZP így 774 millió forint bevételhez jutott.

A legnagyobb összeggel, 1,5-1,5 millió forinttal Hiller István és Tóbiás József támogatta a pártot a tagok közül.

A párt összesen 472 millió forintot költött, működési kiadásokra 271 millió, eszközbeszerzésre 7 millió, politikai tevékenységre 194 millió forintot fordított.

Jobbik: 200 millió politikai tevékenységre

A Jobbiknak mintegy 545 millió forintnyi bevétel mellett majdnem 370 millió forint kiadása volt a Jobbiknak tavaly.

Az adatok szerint tagdíjakból mintegy 4,5 millió, a központi költségvetésből 476 millió forint folyt be a párthoz, több mint 60 millió forint pedig felajánlásokból érkezett.

A legnagyobb felajánlást a nevesítettek közül Morvai Krisztina, a Jobbik színeiben európai képviselői mandátumot szerzett politikus tette,

több mint hárommillió forint értékben.

A Jobbik kiadásainak legjelentősebb tétele a politikai tevékenységre fordított majdnem 200 millió forint volt, de jelentős - mintegy 154 millió forintnyi - összeget emésztett fel a működés is.

Schiffer 1,7 millió forintot adakozott

A Lehet Más a Politika (LMP)mintegy 200 millió forintnyi bevételt és 164 millió forintnyi kiadást könyvelhetett el 2015-ben.

Az adatok szerint

az ellenzéki párt legnagyobb bevétele a központi költségvetésből származó majdnem 174 millió forint támogatás volt.

Tagdíjakból 2,85 millió forintjuk származott.

A nevesített adományozók közül Schiffer András, a párt társelnöke - aki kedden jelentette be visszavonulását - 1,7 millió forintot ajánlott fel, a második pedig, majdnem 1,4 millió forinttal Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője volt.

A legtöbb pénzt, mintegy 81 millió forintot a működési költségek emésztették fel, míg 32,5 millió forintot fordítottak a politikai tevékenységre. A nem részletezett "egyéb kiadások" címszó alatt mintegy 50 millió forint szerepel.

PM: 113 millió forintas bevétel

A Párbeszéd Magyarországért (PM) Párt valamivel több mint nyolcmillió forint nyereséget könyvelt el tavaly.

A párt tavaly 1,6 millió forint tagdíjat szedett be, a központi költségvetésből 106 millió forint támogatásban részesült, 5,1 millió forint adományt kapott, egyéb bevételből pedig 65 ezer forintja származott, így az

összesített bevétele 113,5 millió forint volt.

Kiadási oldalon a PM 93,7 millió forintot szerepeltetett működési költségként, eszközbeszerzésre 653 ezer forintot, politikai tevékenységre 9,5 millió forintot, egyéb, nem részletezett kiadásokra 1,3 millió forintot költöttek, így a teljes kiadása 105,3 millió forint lett.

Liberálisok: 152 ezer forint a tagdíjakból

A liberálisok négymillió forint többlettel zárták a múlt évet.

Az Magyar Liberális Párt (MLP) tavaly 152 ezer forint tagdíjat szedett be és 58,3 millió forintot kapott a központi költségvetésből. Adományokból 2,7 millió forint érkezett a párt számlájára, ebből

572 ezer forintot az elnök, Fodor Gábor fizetett be.

További hatezer forint egyéb bevétellel összesen 61,2 millió forint bevétele volt a pártnak.

Kiadási oldalon a beszámolóban 29,2 millió forint szerepel működési költségként, politikai tevékenységre 26 millió forintot költöttek, és volt 1,8 millió forint nem részletezett egyéb kiadásuk is. Tavaly az MLP-nek így összesen 57 millió forint kiadása volt.