MSZP: Zsarolják a magánszakiskolákat

2016.06.01. 12:05

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) zsarolással kényszeríti a szakképzés területén működő alapítványi iskolákat az állami szakképző centrumokba. A minisztérium szerint a kormány a csatlakozási lehetőséggel csak támogatni akarja a magániskolákat. 

Kunhalmi Ágnes a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a minisztérium telefonon közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével: vagy betagozódnak ezek az iskolák a szakképzési centrumokba, vagy nem kapnak az intézmények a következő tanévre keretszámot, ami a megszűnésükkel egyenlő.

Kunhalmi Ágnes a parlamentben április elejénFotó: Szabó Gábor - Origo

Az ellenzéki politikus szerint az intézkedés oka a pénzhiány, amit a kormányzat az alapítványi szakiskolák vagyonának, ingóságainak elkobzásával oldana meg. Kunhalmi Ágnes az MTI-nek azt mondta,

55-60 intézményt, 10-15 ezer diákot érint az intézkedés.

Ingyen veszik át az önkormányzati vagyont

Kunhalmi szerint Magyarországon az államosított oktatási rendszer megbukott, és azok a szülők, akik megtehetik, tömegével menekítik ki gyerekeiket ezekből az iskolákból magánintézményekbe.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy egyetlen írásos dokumentum, egy megállapodástervezet létezik az intézmények állami átvételéről. A dokumentum alapján az állam a vagyont ingyenesen veszi használatba szinte örökre, arról pedig nem esik szó benne, hogy az átvett eszközöket hol fogják használni - közölte.

Az MSZP-s képviselő hiányolta, hogy a tervezet számos fontos kérdést nem rendez, így azt, hogy az ígéreteknek megfelelően a helyükön maradhatnak-e az iskolák vezetői, illetve a béren kívüli juttatások sorsáról sincs szó benne.

Nem zsarolás, hanem lehetőség

 A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár reagált Kunhalmi Ágnes szavaira. Odrobina László szerint nem zsarolás, hanem lehetőség a magánszakiskolák, hogy csatlakozhatnak az állami szakképző centrumokhoz. 

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: azért éltek ezzel a felajánlással a magániskolák felé, mert úgy látták, hogy sok olyan pedagógiai innovációt folytatnak, amelyeket szívesen segítenének azzal, hogy biztos anyagi hátteret adnak számukra.

Odrobina László arról is beszélt: 12 fenntartó már jelezte, hogy iskoláival csatlakozik a centrumokhoz, míg a többi fenntartó nem akart ezzel a lehetőséggel élni, de ez nem jelenti azt, hogy ők ne dolgozhatnának tovább iskolaként. Szerinte a csatlakozni akaró fenntartóknak nem volt kötelezettsége arra, hogy vagyonukat felajánlják a centrumoknak, hanem minden egyes fenntartóval külön tisztázták azt, hogy mit adnak bele az együttműködésbe..

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK