Beruházás helyett csak zöld mező maradt Pannonhalmán

Pannon látkép
A kérdéses építési terület, háttérben a Pannonhalmi Főapátsággal
Vágólapra másolva!
Saját cégétől, alig 18 millió forintért vásárolt Pannonhalma önkormányzata egy építési telket, amit korábban 55 millióra értékeltek, egy zöldmezős beruházás részeként pedig ennél is többet érhet. A telket eladó cég többségi tulajdonáért jelenleg per zajlik – a korábbi ügyvezető, Varga Gergely több százmilliós veszteségről beszél. 
Vágólapra másolva!

Csak szél jár a parlagon hagyott pannonhalmi telek felett, bár a fekvése miatt ideális beruházási terület lenne: tisztán rálátni innen a pannonhalmi főapátság gyalogszerrel is gyorsan elérhető épülettömbjére, míg a vonatállomáshoz pár száz métert kell megtenni.

Jó helyen, termálvízzel

Ennél is értékesebb azonban, ami a telek alatt húzódik: az önkormányzat 2007-ben jelentős beruházással termálvizes forrást tárt fel az akkor még szántónak számító ingatlanon. Ekkor már

szinte minden adott volt egy termálszálló építéséhez

– a tőke kivételével. A pannonhalmi önkormányzat ezért 2008-tól egy budapesti székhelyű cég, a Hungary Hotels and Resorts Kft. segítségével próbált pénzt szerezni a tervezett zöldmezős beruházáshoz, később pedig külön céget is alapítottak a projekthez Világörökség Termál Kft. néven.

A főapátnak is tetszett

A félmilliós törzstőkével jegyzett Világörökség projektcégben a városvezetés 10 százalékos, a HHR Kft. 90 százalékos tulajdonrészt kapott, a kft. ügyvezetője pedig a HHR tulajdonosa, Varga Gergely lett.

A kérdéses építési terület, háttérben a Pannonhalmi Főapátsággal Forrás: Origo

Pannonhalma a földet adta, a többségi tulajdonos pedig vállalta, hogy pályázati, esetleg hitelkeretből hetvenhét szobás szállodát épít a területen, közel kétmilliárdos értékben.

Szóbeli támogatás akadt,

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is áldását adta a szálloda terveire,

pénz azonban máig nem érkezett a beruházáshoz. Hogy miért, az vita tárgya a korábbi üzletfelek között, de tény, hogy a forráshiány miatt romlott meg, majd vált ellenségessé kezdetben bizalmi viszonyuk – annyira, hogy jelenleg per zajlik a Világörökség Kft. többségi tulajdonjogáért is.

Mossa kezeit

Varga Gergely, a Világörökség korábbi ügyvezetője állítja: mindent megtett, hogy pénzt, illetve befektetőket találjon a beruházáshoz:

a sikertelenség szerinte az önkormányzaton és Bagó Ferenc polgármester hozzáállásán is múlt.

Varga először Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai keretére pályázott a Világörökség Kft. nevében. Elmondása szerint 742 milliós forrást kértek, amihez ugyanekkora önrészt kellett volna biztosítaniuk. Pályázatuk azonban tartaléklistára került, a NYOP keretei pedig idővel kifogytak.

Szerződéssel védekeztek

A helyzet és a beinvesztált telek sorsa miatt aggódó – a projektcégben ekkor még csak 10 százalékos tulajdonos – önkormányzat ezért 2012 nyarán olyan új szindikátusi szerződést írt a HHR Kft.-vel, aminek értelmében

átvehetik a Világörökség teljes tulajdonjogát, ha Varga Gergelyék 2013 végéig nem tudják előkeríteni a szükséges forrásokat.

„Ezt el is fogadtam, tekintettel az aggályaikra” – mondja a korábbi ügyvezető, aki szerint ezután másfél évig nem történt semmilyen előrelépés. A HHR és a város képviselete 2014 májusában is tagként vett részt a Világörökség taggyűlésén, az önkormányzat viszont nem élt az időközben felkínált banki hitellehetőségekkel.

Az egykori Evobank beruházásra szánt indikatív ajánlata Forrás: Origo

Választ sem küldtek például az Evobank 2013. novemberi levelére, amelyben a pénzintézet kétmilliárd forintnyit indikatív hitelt kínált a beruházáshoz, ennek fejében pedig 200 milliós önerőt, illetve helyi kedvezményeket kért volna – állítja Varga Gergely.

Vezércsere

A cégben többségi tag HHR vezetőjét a látszólagos passzivitás miatt is villámcsapásként érte, amikor Török Péter – Pannonhalma korábbi jegyzője – új ügyvezetőként 2015 áprilisában érvényesítette a szindikátusi szerződésben foglaltakat, és

az építési területtel együtt átvette a Világörökség Kft. teljes tulajdonjogát.

A projektcég egyetlen tagja ekkor már csak az önkormányzat volt, új székhelyének címe szintén megegyezett az önkormányzatéval (Pannonhalma, Dózsa György út 10.).

Ár alatt vették?

Vargáék megtámadták a győri cégbíróságon bejegyzett tulajdonosváltást, de a cégbíró szeptember 21-én jóváhagyta a döntést. Az önkormányzat pedig azonnal lépett: a képviselő-testület szeptember 25-én

17 millió forint + áfáért megvásárolta a beépítetlen területet,

amelyet az induláskor még háromszor ennyiért, 55 milliós értéken emeltek be a Világörökségbe.

Az APEH-illeték is jelzi a terület korábbi forgalmi értékét Forrás: Origo

Varga Gergely a változással csak hónapokkal később, a pereskedés újabb állomásán szembesült. „Nem csak az háborít fel, hogy

„Kisebb vagyont öltem a jogerős építési engedélyhez szükséges tanulmányokba és vizsgálatokba, én kilincseltem minden banki vezetőnél, a veszteségem viszont a fentinél jóval nagyobb lehet. Egy könyvvizsgálati jelentés szerint ugyanis a cég földdel együtt 306 millió forintot ért 2013 végén. Ezt az értéket is elvesztettem” – mondta a magát becsapottnak érző vállalkozó.

A jelentés alapján 306 millió forint volt a Világörökség Termál Kft. összértéke, a földdel együtt Forrás: Origo

Varga nem adja fel

Az üzletember egyelőre alulmaradt a jogi csatában, de nem adja fel: tovább perel a Világörökség Kft. 90 százalékos tulajdonrészének visszaszerzéséért, majd, ha sikerrel járna, a telek adásvételi szerződésének felbontásáért is – hiszen

föld nélkül a többségi tulajdon szinte semmit sem ér.

Az ügyvéd válaszol

Megkerestük Bagó Ferenc pannonhalmi polgármestert, mi az álláspontja a Világörökség Kft., illetve az építési terület körüli vitáról, miért nem fogadták el az elérhető banki ajánlatot, és hogyan vehették meg ennyire olcsón a projektcégbe apportált területet.

Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere. Nem akart személyesen foglalkozni Varga Gergely problémáival Forrás: MTI/Győri Károly

A polgármester csak annyit mondott, hogy

nem akar foglalkozni Varga Gergely problémáival,

pár nappal később viszont Baros Attila ügyvéd válaszolt kérdéseinkre – a polgármester e-mail-címéről.

Az ügyvéd kifejtette:

  • Az önkormányzat érvényes, mindkét fél által aláírt szerződés alapján szerezte meg a Világörökség Termál Kft. 100 százalékos tulajdonrészét.
  • A Győri Törvényszék az elsőfokú eljárásban elutasította a HHR Kft. keresetét.
  • Az építési területet 2015. április 25-én akkori forgalmi értékén, reális áron ruházták át.
  • Az átruházás idején éppen semmilyen peres eljárás nem volt folyamatban.
  • Az önkormányzatnak nem volt kötelessége tájékoztatni a korábbi többségi tulajdonost.
  • Álláspontjuk szerint a Világörökségnek nem is volt szabályosan elfogadott 2013-as mérlege.

Baros Attila hozzátette, a HHR Kft. közel nyolc év alatt sem tudta felmutatni a beruházáshoz szükséges források töredékét. Az Evobank cikkben is szereplő ajánlata pedig a telek 2015. áprilisi eladása idején „nem volt valós lehetőség” (nem is lehetett az, hiszen az Evobank még 2013 novemberében tett 2014. február végéig érvényes ajánlatot).

Megérte?

„Egyik felet sem lehet elmarasztalni a történtek miatt” – vélekedett az üggyel kapcsolatban megkérdezett ingatlanjogász. A névtelenséget kérő szakértő szerint

a cégalapítók döntése, hogy reális vagy feltupírozott értéken apportálnak cégükbe valamilyen értéktárgyat.

A megadott értékért aztán három éven át anyagi felelősséget kell vállalniuk, de az érték valódiságát még az ügyészség sem vizsgálja.

A jogász azt is érthetőnek tartja, hogy az önkormányzat – élve lehetőségeivel – adott esetben forgalmi értékén vásárolta vissza a projektcégbe kihelyezett építési területet, szerinte ezzel a helyi érdekeket próbálták védeni.

Az építési terület átruházásról szóló, nem hiteles tulajdoni lap Forrás: Origo

Hogy mennyi a telek jelenlegi reális forgalmi ára, az nem derült ki az ügyvédi válaszból. Viszonyítási alapot keresve, az Ingatlan.com-on egy pannonhalmi fejlesztési területet találtunk – itt 1,3 hektárért 60 millió forintot kér az eladó. A Jófogás.hu-n pedig 2,6 milliós irányáron kínál 0,49 hektáros építési belterületet egy magánszemély, Pannonhalma-Tóhegyesen.

A fű marad

Varga Gergely mindenesetre tovább harcol: júniusban újabb perre készül, szám szerint a harmadikra, az önkormányzat álláspontja viszont egyértelmű. Ami biztos: óriási termálhotel helyett egy ideig még csak a zöld mező fogadja a turistákat Pannonhalma határában.