Újra abszolút többséget szerezne a Fidesz

HUNGARY-FIDESZ-RALLY Horizontal
More than 100.000 activists and sympathizers of the Fidesz conservative opposition party wave flags before the parliament building, 02 April 2006 in Budapest, during a rally organized ahead of the first round of legislative elections April 09. AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Két évvel a kormány megalakulása után is várhatóan abszolút többséget szerezne a Fidesz–KDNP, ha most tartanák a választásokat. Az Origo által készített mandátumbecslés szerint az ellenzék csupán nyolc egyéni kerületben győzne. 
Vágólapra másolva!

Két évvel a harmadik Orbán-kormány megalakulása után stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. E havi becslésünkhöz négy intézet (a Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz, a Publicus Intézet és az Iránytű Intézet) számait használtuk föl. A mandátumszámok meghatározásához a feltételezett listás eredményeket vettük figyelembe.

30 százalék alatt az egyesült baloldal

A négy intézetnél a biztos szavazók körében

a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 42,75 százalék volt.

Második helyen a Jobbik állt 23 százalékkal, majd a harmadik helyen az MSZP végzett 15,5 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 6,75, az LMP 5, az Együtt 2,25, míg a Párbeszéd Magyarországért fél százalékot ért volna el.

A becslésünket úgy készítettük el, hogy a baloldali pártok eredményeit összeadtuk (25 százalék), mivel a jelenlegi támogatottságuk alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki. A külön indulás egyébként szinte biztos politikai öngyilkosság lenne a részükről.

Miskolcon nyerne a Jobbik

Mindezek alapján a Fidesz–KDNP 121, a közös baloldal 38, a Jobbik 33, míg az LMP hét mandátumot szerezne az új parlamentben. A baloldal összesen hét egyéni körzetet nyerne meg: egy szegedi választókerületet, a III. kerületi, a IV. kerületi, a X. kerületi, a XIII. kerületi, a XIV. kerületi és egy XXI–XXIII. kerületi választókerületet.

A Jobbik is nyerne körzetet,

mégpedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kettes számút. Ez nagyrészt Miskolc keleti részét fedi le.

Az országgyűlési egyéni körzetek várható győztesei az Origo által készített mandátumbecslés alapján Forrás: Origo

Az eredmények ugyanakkor azért is csalókák, mert Budapesten és a nagyvárosokban több választókerületben csak pár tizedpontnyi különbség van a pártok között. Ilyen kis különbségnél pedig lehetetlen megjósolni, mi lenne éles helyzetben a végkimenetel. Nagyon szoros verseny lenne például a pesterzsébeti és a XVIII. kerületi választókerületben, de Pécsen is csak pár százalékpont a Fidesz előnye a becslés szerint.

Egyéni szempontok

A kormánypártok a csornai választókörzetben érnék el a legnagyobb sikert, több mint 57 százalékos támogatottsággal.

A baloldal a XIII. kerületben több mint 43 százalékkal

érné el országosan a legjobb eredményét, de a III., IV. és X. kerületben is 36 százalék fölött szerepelne. A Jobbik a gyöngyösi választókerületben szerepelne a legjobban, több mint 36 százalékos eredménnyel, de ez is kevés lenne a körzet megnyeréséhez. Miközben Miskolcon ennél alacsonyabb támogatottsággal sikerülne a mandátumszerzés.

Persze egy ilyen modellezésnél érdemes óvatosan bánni a számokkal. Egyebek között azért is, mert nem tudjuk figyelembe venni az egyéni jelöltek befolyásoló szerepét, pedig az döntő jelentőségű is lehet. Nem ritka, hogy az egyéni jelöltek helyi népszerűségük miatt lényegesen jobban szerepelnek, mint a pártjuk. Szegeden például Botka László 2010-ben 10-12 százalékponttal szerepelt jobban, mint az MSZP listája.

Várhatóan fideszes többségű lenne az új parlament Forrás: MTI/Illyés Tibor

Négy éve többen támogatták a baloldalt

A 2018-as választáshoz közeledve érdemes a közvélemény-kutatók eredményeit összehasonlítani a korábbi évek adataival is. Adja magát, hogy a mostani számokat összehasonlítsuk a négy évvel ezelőtti adatokkal. Megkönnyíti az elemzést, hogy akkor is az Orbán-kormány vezette az országot, és nagyjából ugyanazok a pártok voltak a politikai arénában.

2012 májusában az Ipsos, a Medián, a Tárki, a Századvég és a Nézőpont Intézet átlaga alapján a Fidesz–KDNP a biztos szavazók körében 41,5, az MSZP 25,25, a Jobbik 20, az LMP 7,5, a DK pedig 2,5 százalékon állt. Jól látszik, hogy akkor az MSZP-nek a DK-nak és az LMP-nek

együttesen 35,25 százalékpontos támogatottsága volt,

ami több mint tíz százalékponttal több, mint a baloldal napjainkban látható népszerűsége.

Persze óriási hiba lenne ezekből az adatokból azt a következtetést levonni, hogy a 2018-as választás már eldőlt volna. Ami most látszik, az az, hogy a harmadik Orbán-kormány lényegesen kedvezőbb pozícióból fut neki a következő két évnek, mint elődje. Bár az ellenzék akkor sem volt kirobbanó formában, de lényegesen nagyobb támogatottsága volt, mint a mostani ciklus félidejében. Akkor nem tudtak fordítani, a kérdés, hogy a következő két évben sikerül-e változtatniuk a mostani trendeken.