Alapjogokért Központ: Új gondolkodás kell a menekültválság miatt

görög török menekültek
Captured Afghani migrants disembark from a Turkish coast guard boat in the morning on April 4, 2016 in the port of Dikili district in Izmir, after trying to cross to Greek island Lesbos. Greece sent a first wave of migrants back to Turkey on April 4 under an EU deal that has faced heavy criticism from rights groups. Under the agreement, designed to halt the main influx which comes from Turkey, all "irregular migrants" arriving since March 20 face being sent back, although the deal calls for each case to be examined individually. For every Syrian refugee returned, another Syrian refugee will be resettled from Turkey to the EU, with numbers capped at 72,000. / AFP / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Már nem pár ezer háború elől vagy politikai üldöztetés miatt menekülő ember jön évente, akikkel minden esetben lehet személyre szabott eljárást végezni, hanem milliók jönnek egyszerre, ezért az új világképhez új fajta gondolkodásra van szükség - mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.
Vágólapra másolva!

Kovács István az M1-en azt mondta: hiteltelennek az Amnesty International pénteken kiadott Törökországról szóló jelentését. Kifejtette: az utóbbi évtizedekben kialakult egy olyan jogértelmezés, miszerint a biztonságos ország azt jelenti, hogy a szociális ellátások széles sora van biztosítva a menekülteknek, olyan körülmények között élhetnek, mint a fogadó ország állampolgárai.

Az Alapjogokért Központ álláspontja viszont az, hogy

a menekült státus politikai üldöztetés, háború elől menekülő embereknek szól, átmeneti időszakra jár,

ez idő alatt természetesen a minél jobb ellátás érdekében mindent meg kell tenni, azonban biztonságos ország az, ahol a bevándorlók élete nincs veszélyben és vallási, etnikai, politikai okokból üldöztetésnek nincsenek kitéve.

Új gondolkodás kell Forrás: AFP/Ozan Kose

Az Amnesty International véleménye szerint Törökország nem tud megbírkózni a nagy számú kérelemmel, ezért nem biztonságos ország, de akkor jelenleg nincs is ilyen a világon. Németországban is több százezer azon kérelmek száma, amivel nem tud mit kezdeni a hatóság - hangsúlyozta a stratégiai igazgató. Kovács István az Amnesty International jelentésében azt is kifogásolta, hogy Törökországban 3 millió menekülttáborban élőről számol be, ugyanakkor ennek csupán 10 százaléka él táborban, többen beilleszkedtek már a török társadalomba, a városok rendjébe, dolgoznak, megtakarításból élnek.