Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a dunaújvárosi időközi önkormányzati választást. A második helyen a Demokratikus Koalíció végzett, míg az MSZP-t a Jobbik is megelőzte. 
Vágólapra másolva!

A Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyerte a dunaújvárosi időközi választást – értesült a nol.hu és az Index.

Lassingleitner Fruzsina (Fidesz-KDNP) 405 szavazatot szerzett.

Huszti Zsolt, a DK jelöltje 241 szavazatot kapott. Barta Endre (Jobbik) 199 szavazatot kapott, míg Selyem József (MSZP) 97-et. Pappné Grabant Ilona (PM) 84 szavazatot.

A körzet baloldali volt

Mint azt az Origo korábbi elemzése bemutatta, a dunaújvárosi 4-es körzet egyértelműen baloldalinak számított az elmúlt 12 évben. A 2014-es országgyűlési választáson a pártlisták alapján

ebben a körzetben a baloldali összefogás győzött,

míg a Fidesz-KDNP listája akkor 32 százalékot sem kapott. Most több mint 36 százalékos eredménnyel győztek a kormánypártok.

A dunaújvárosi 4-es számú körzetben 2014 tavaszán a baloldal győzött Fotó: Mudra László - Origo

Baloldali belháború

Abban az esetben, ha az MSZP és a DK együtt indul, akkor sem előzték volna meg a kormánypártok jelöltjét. A kampány az ellenzéki pártok csatájától volt hangos a választás előtti hetekben. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azzal vádolta a szocialistákat, hogy azért nem működtek együtt a pártjával, mert összefogtak a Fidesszel. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese

visszautasította a vádakat,

de az ellenzéki összefogás így is elmaradt.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon így értékelte a választási eredményt: Igen-igen :)

Gyurcsány a szocikat okolja a vereségért

Gyurcsány azt is írta közleményében, hogy a dunaújvárosi időközi önkormányzati választás eredményeiből kiderült, hogy a demokratikus ellenzék megverte volna a Fideszt, ha az MSZP nem rúgja fel a választási megállapodást. Korábban még soha nem volt példa arra, hogy az MSZP demokratikus ellenzéki párt létére megvédje a Fideszt egy időközi önkormányzati választáson.

A PM szerint ha előválasztás döntött volna az ellenzék közös jelöltjéről, le lehetett volna győzni a Fideszt Dunaújvárosban.

Török Gábor így értékelte a választási eredményt:

Háziverseny?

Mint arról korábban beszámoltunk, a baloldali különindulás abból a szempontból jó az érintetteknek, hogy le tudják mérni a köztük lévő erőviszonyokat. Mivel a választás végeredménye érdemben nem befolyásolja a képviselő-testületben lévő arányokat, a pártok számára remek lehetőség a megmérettetésre. Összesen öt baloldali erő (MSZP, DK, PM, Munkáspárt, Szociáldemokraták) indul, ami persze a Fideszt segítheti, de a salgótarjáni és a veszprémi választás azt mutatta, hogy

a választók szeretnek az esélyes jelöltre voksolni.

Ez akár Dunaújvárosban is megismétlődhet.

Értelemszerűen, ha a DK megelőzné az MSZP-t, akkor Gyurcsány Ferenc kerülne kedvező helyzetbe a baloldalon, míg ellenkező esetben a szocialisták. Ha a kisebb baloldali pártoknak sikerülne megugraniuk az 5 százalékos küszöböt, akkor pedig az ő jelentőségük növekedne meg a következő hónapokban. Az biztosnak tűnik, ha a Fidesznek sikerülne nyerni, akkor a baloldali erők mindent megtesznek, hogy a másikra kenjék a vereség felelősségét.