A frakcióból és a parlamentből is távozik Novák Előd

2016.06.06. 15:21

Visszaadja a parlamenti képviselői mandátumát Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke. A politikus azzal indokolta a döntését, hogy előzőleg Vona Gábor kizáratta a frakcióból. 

Kizárták a Jobbik-frakcióból, és emiatt az Országgyűlésből is távozik Novák Előd: a párton belüli harcok hatására Novák maga döntött úgy, hogy visszaadja képviselői mandátumát. A politikus ezt az után közölte a Facebookon, hogy a párt képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott róla. 

Novák Előd úgy indokolt: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.

Vona Gábor Jobbik-elnök és Novák Előd volt alelnök – egymásnak estekForrás: Origo

"Bár a sajnos ki nem tárgyalt programvitákat szabad akaratomból lezártnak nyilvánítottam a kongresszus után, és a Jobbik új elnökségét legitimként elfogadva kívántam nekik sok sikert a következő két évre, de Vona Gábor szükségét érezte, hogy a frakcióból is kizárasson, amit ma számomra meglepetésszerűen keresztül is vitt,  miután ennek érdekében egyesével megkereste a frakció tagjait" – írta a politikus. 

Vona kiszorította Novákot

Mint arról az Origo beszámolt, Vona Gábor pártelnök még áprilisban bejelentette: három alelnököt nem szeretne újra az elnökségben látni, és ha ők mégis elindulnak, élni fog az alapszabályban biztosított jogkörével, és megvétózza a megválasztásukat.

A hivatalos indoklás szerint a párt már a kormányzásra készül, ezért Vona a Jobbik sikeres polgármestereit kívánja beemelni az elnökségbe. Nem hivatalosan párton belüli leszámolásról, a "radikálisnak" minősített szárny kiszorításáról szólnak a pletykák. 

A három megnevezett alelnök közül Szávay István és Apáti István néhány nap után beletörődött a pártelnök döntésébe, Novák Előd azonban úgy döntött, nem adja fel, és bejelentette indulási szándékát, de Vona valóban meggátolta, hogy Novák neve felkerüljön a közelmúltban a Jobbik tisztújító kongresszusán a szavazólapra, így nem is lett alelnök. 

Heves levélváltás zajlott

Novák Előd nem tudja kordában tartani az érzelmeit, levele tele van csúsztatásokkal és féligazságokkal – Vona Gábor így reagált alelnökének kiszivárgott levelére. Novák többek között arról írt: a néppártiság a polkorrektnek mondott óvatoskodó nyárspolgáriságot jelenti, már "nem Attila unokái leszünk, hanem belesüppedve az általános politikai posványba". 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK