Tüntettek a menekültek Békéscsabán

Kiskunhalas, menekült, migráns, tábor
Kiskunhalas, 2016. június 2. Ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 2-án. A Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. Az előző nap is volt tiltakozás, akkor jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követeltek az illegális bevándorlók. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Véget ért a migránsok tiltakozása a békéscsabai menekülttáborban. Fizikai atrocitás nem történt, a városban nyugalom van. 
Vágólapra másolva!

Fizika atrocitás nem történt,

senki nem sérült meg

a migránsok tiltakozásakor a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Kiskunhalason a múlt héten demonstráltak a migránsok Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Lassú az ügyintézés

Bakondi György elmondta: a Békés megyei táborban 165-en tartózkodnak, közülük késő délelőtt hetvenen tüntetni kezdtek. Azt követelték, gyorsítsák meg ügyeik intézését, valamint bocsássák őket szabadon óvadék ellenében.

A belbiztonsági főtanácsadó rámutatott, hogy

az ügyintézés átlagosan 30-34 nap,

ennél gyorsabban nem megy. Hozzátette: a magyar jogszabályok szerint arra sincs mód, hogy szabadon bocsáthassák az őrzött migránsokat.

„A kormány sem hazai, sem külföldi zsarolásnak nem enged” – mondta.

Bakondi György szerint az ügyintézés átlagosan 30-34 nap Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiskunhalason is volt

Az országban három őrzött befogadó központ működik: az egyik Békéscsabán, a másik Nyírbátorban, a harmadik Kiskunhalason. A múlt héten Kiskunhalason tiltakoztak csoportokban verődve a migránsok több napon keresztül. Itt fizikai erőszak is történt: kedden

az egyik afgán migráns egy másik társa füléből kiharapott egy darabot.

Bakondi György azt mondta: Békéscsabán a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a menekültügyi hivatal és a rendőrök próbálják visszaállítani a rendet. Az ott lévő erők fenntartják a rendet és a közbiztonságot a városban.

Nyugalom van

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután a police.hu-n is azt írta: kora délután a menekültügyi őrizetesek befejezték a tiltakozásukat, eltették azokat a lepedőket, amelyekre felírták követelésüket. A központban és Békéscsabán továbbra is nyugalom van - tették hozzá.