Welsz milliárdos csalásokról beszélt

Vágólapra másolva!
A rendőrség már nem nyomoz Welsz Tamás 2013-as feljelentésével kapcsolatban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2016. április 10-én arra jutott, hogy semmi dolguk a négy évvel ezelőtti feljelentésben részletezett elképesztő ügyekben. Lagzi Lajcsi neve is előkerült a feljelentésben, amelyet az Átlátszó hozott nyilvánosságra. 
Vágólapra másolva!

Welsz Tamás 2013-as feljelentésében elárulta a rendőrségnek, hogy saját érdekből utazott Panamába és kezdett kutakodni korábban. Ezért még panamai magánnyomozót is fogadott. Welsz azt mondta, azért utazott ki, és azért kezdett nyomozásba, mert élettársa, Horthy Andrea nem egyezett meg volt férjével a válás után, és követelései voltak. Welsz terve az volt, hogy a saját nevére íratja a volt férj testvérének panamai cégét. Az Index még 2014-ben elérte a volt férj testvérét, aki egyébként azt mondta, hogy jogtalanok voltak Welsz és Horthy követelései, mert a bíróság már régen lezárta a bontóperüket.

Welsz Tamás 2014-ben halt meg, miután rosszul lett egy rendőrautóban Fotó: Mudra László - Origo

Ennek ellenére Welsz Tamásék követelték a szerintük nekik járó javakat a volt férj testvérétől, ezért utaztak Panamába. Sikerült is, amit akartak, igaz, nem törvényes úton: Welsz csak a részvények és az okiratok meghamisításával tudta a saját nevére íratni a céget. A panamai hatóságok egyből körözést adtak ki Welsz és Horthy ellen, de sikerült megszökniük az országból.

Állítólag magánnyomozásuk közben ismerték meg, hogyan működnek a dolgok Panamában. Ennek eredménye Welsz 2013. szeptember 19-én tett feljelentése, amit az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályára, a Nemzeti Nyomozó Irodának és a XI. kerületi Rendőrkapitányságnak is elküldött. Ezzel kapcsolatban zárta le a nyomozást a rendőrség idén április 10-én. Welsz azt írta akkor, hogy az általa feltárt ügyekben felmerül a csalás, a közokirat-hamisítás, a magánokirat-hamisítás, az adócsalás, a hitelezési csalás és a sikkasztás gyanúja is. Személyes motivációiról ennyit írt:

Welsz azt is részletesen leírja, hogyan lehetett akkoriban Magyarországon panamai offshore céghez jutni, és hol volt hibás a rendszer. A feljelentésben Welsz ezt írta:

Welsz azt vette észre, hogy egy kinti ügyvezető, Liska M. Villalobos neve alatt legalább száz olyan panamai offshore céget értékesítettek hazánkban, amelyek ugyanarra a fiktív panamai címre voltak bejelentve. Azt is leírta Villalobosról, hogy nyilvánvalóan soha nem járt Magyarországon, és legalább ötféle néven talált rá a papírok között. Welsz azt írta a feljelentésben, hogy

a cégek eredeti papírjai mindvégig Panamában voltak, azok soha nem kerültek Magyarországra. Magyarországon a megtévesztett »cégtulajdonosoktól« a panamai éves adókat beszedték, ám Panamában soha nem fizették be azokat.”

Galambos Lajost is említi Welsz a feljelentésben, mert állítólag rábukkant arra a szerződésre, amelyet a titokzatos Villalobos és Lagzi Lajcsi közösen aláírtak:

Ilyen például a Galambos Lajossal kötött szerződés, amelyen hamis pecsét és aláírás van, pedig csak ez a szerződés 150 millió forintról szól.”

Lagzi Lajcsi egyébként reagált az Átlátszónak, azt mondta, hogy ő nem írt alá ilyen szerződést, de van elképzelése arról, hogy mi történhetett. Szerinte valaki felhasználta azt az információt, hogy ő dél-amerikai turnét tervezett akkoriban.