Pincék és udvarok a sár alatt Zalában

Zala
Egy zalaegerszegi családi ház udvara a vasárnapi özönvíz után
Vágólapra másolva!
Még most is dolgoznak a tűzoltók a Zala megyét vasárnap elöntő özönvíz miatt, pincékből, liftaknákból szivattyúzzák a saras vizet. A katasztrófavédők néhány óra alatt 150 segélyhívást kaptak, miután öt centis vízréteg zúdult az utcákra.
Vágólapra másolva!

Egy havi , 50 milliiméteres csapadékmennyiség zúdult egy óra alatt vasárnap délután Zala megye településeire.

A víz főként a Zalaegerszeg-Hévíz-Keszthely vonalon okozott károkat – pincéket öntött el, túlterhelt csatornákból zúdult be a kertekbe és házakba.

A megyei tűzoltókat pár órán belül közel 150 helyre hívták a vihar miatt,

az ország más részein viszont alig volt 100 riasztás. Emiatt erősítésre és az önkéntesek segítségére is szükség volt – mondta az Origónak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Egy zalaegerszegi családi ház udvara a vasárnapi özönvíz után Forrás: MTI/Varga György

Letört ágakkal, sárral küzdöttek

Hozzátette, a riasztások kétharmadánál valóban szükség is volt beavatkozásra: az elárasztott pincék mellett letört ágak, megrongálódott tetőszerkezetek miatt hívták, őket, Zalaegerszegen pedig villámcsapás gyújtott fel egy házat.

A megyeszékhelyen egy irodaházat is elárasztott az esővíz,

egy helyi gyár területéről pedig több mint 100 köbméternyi sáros vizet kellett kiszivattyúzni.

Az elöntések miatt a Zala Megyei Kormányhivatal szakértői hétfőn is folytatták a fertőtlenítéseket, a várhatóan még napokig tartó munkában Veszprém és Somogy megyei kollégáik is közreműködnek.

Utak a víz alatt

Az áradat ideiglenesen megbénította a helyi közlekedést is: Zalaegerszegen a Göcseji út, Keszthelyen pedig a Csapás és az Apát út vált járhatatlanná az eső és a sár miatt.

Tűzoltók küzdenek az árral Forrás: MTI/Varga György

Hordalék borította Felsőrajk és Pacsa közötti, továbbá a Misefa és Nemesrádó közötti mellékutakat is, hétfő délutánra azonban valamennyi érintett vonalat megtisztították, a forgalom zavartalanul haladhat a rendőrség szerint.

Az Origo úgy tudja, a Magyar Biztosítók Szövetségénél még dolgoznak a beérkezett kárjelentések összesítésén, Gilyén Ágnes szóvivő későbbre ígért tájékoztatást.