Orbán: Soros jó ügyekért küzdött, de az régen volt

A WHOékelője.
2016.02.28.
Orbán évértékelő Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Soros György egykori antikommunistasága és a mostani, a nemzetközi erők által gerjesztett migránsválság más ügy - reagált az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy a Jobbik kérdőre vonta amiatt: a '80-as években elfogadta Soros György támogatását, most viszont szembefordult vele.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint a mostani migránsválságnak semmi köze a korábbi antikommunista küzdelmekhez. A kormányfő erről a parlamentben beszélt, amikor Soros György fideszeseknek nyújtott támogatásáról kérdezte őt a Jobbik.

A jobbikos Gyöngyösi Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kormány által bírált üzletember a Fidesz szinte összes alapítóját és prominensét támogatta a '80-as években.

"Nem gondolja, hogy kétarcú, opportunista és hiteltelen, amikor ön a korábbi mecénásával szembefordul? - kérdezte.

Nem jött tőle zavarba

Orbán Viktor azt válaszolta: az antikommunista mozgalom idején - demokratikus ellenzéki mozgalomként - számos támogatást kaptak, ezt sosem titkolták. Ám a kormányfő szerint ehhez semmi köze a mostani migránsválságnak, amikor

Orbán Viktor szerint hiába voltak érdemei korábban Sorosnak, most más a helyzet Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Hívhatják akárkinek is, aki ezt finanszírozza, legyenek bármilyen érdemei is a korábbi antikommunista időszakban, ez, amit ma tesz, ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, és nekünk, miután mi nem vagyunk zsoldosok, hanem a hazánk érdekét képviseljük, ezt világosan meg is kell mondanunk" - fogalmazott a kormányfő.

Másra is válaszolt

A kistelepülési polgármesterek fizetésének korrekciójával kapcsolatban az MSZP-s Lukács Zoltán kérdésére is válaszolt a kormányfő. Azt felelte: a polgármesteri fizetések hierarchikusak, így "ha az alját megemeljük, meg kell emelni a közepét meg a tetejét is". Erről szól most a vita - mondta.

Az LMP-s Sallai R. Benedek az elmúlt 25 év privatizációjáról faggatta a kormányfőt,

a politikus szerint ugyanis az állami vagyon jó része eltűnt. Orbán reagálásában az alaptörvényt idézte, amely rögzíti: az állami, önkormányzati tulajdon nemzeti vagyon. Megjegyezte: az elmúlt években nőtt a közvagyon.

A jobbikos Volner János arról érdeklődött, hogy ki Habony Árpád, és milyen szerepkörben dolgozik a kormány környékén.

Orbán Viktor azt felelte: "a szóban forgó személy nevét egyetlen kormányzati intézmény vagy állami cég fizetési listáján sem találtam", ezért nem illetékes válaszolni.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó arról kérdezett, ki a felelős az aszfaltügyért, és ki fizeti meg a 48 milliárdos büntetést.

A kormányfő leszögezte: a konkrét ügy 2010 előtti. "Ez az önök ügye, az önök sara. Nem értem, miért ránk akarják dobálni, ezt önök szúrták el - mondta.