Vágólapra másolva!
A néphagyomány szerint, ha ezen a napon esik, csapadékos, ha nem esik az eső, száraz nyár következik. Vigyázzon, mert könnyen leéghet, erős lesz az UV-sugárzás. Ma már olcsóbban tankolhat. És ma van az óceánok világnapja is. Estére Eddie Murphy-filmet ajánlunk. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Ragyogó napsütés

Szerdán fátyolfelhők szűrik a ragyogó napsütést. Esőre nem kell számítani. Mérséklődik a légmozgás. Reggel ismét hűvös lesz: mindössze 10 fok körüli értékeket mérhetünk. Délután kellemes meleg lesz, 22 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön napközben egyre vastagabb felhőzet húzódik hazánk térsége fölé. Eleinte csak elvétve, délután északon már szórványosan lehet eső, záporeső. Délutántól északnyugatira fordul és megélénkül a északnyugati szél. 25 fok körül alakul a csúcsérték.

Sűrűbben jár a 7-es busz

Az M4-es metróhoz kapcsolódó felszíni tömegközlekedést érintő változások miatt több új autóbusz járat indult, illetve több változás is életbe lépett - részletek a bkk.hu-n.

  • Újpalota, Nyírpalota úttól 8E (8-as helyett) és 108E (239-es helyett) járat közlekedik Kelenföld vasútállomás, illetve a Gazdagréti tér között.
  • A 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz meghosszabbított útvonalon a Móricz Zsigmond körtér metróállomásig viszi az utasokat.
  • Meghosszabbított útvonalon az Újbuda-központig jár az 58-as autóbusz.
  • Egész nap közlekedik a 101E járat (101-es helyett), csúcsidőszakban 101B közlekedik a Baross Gábor telepig.
  • 133E járat közlekedik (133-as és 233-as összevonása) Nagytétény és Újpalota között.
  • A 7-es autóbusz sűrűbben jár.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Vigyázzon, különben leéghet

A napos időben az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé meghaladja a nagyon erős, helyenként pedig elérheti akár az extrém erős fokozatot, fokozott lesz a leégésveszély - írja a webbeteg.hu! Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, illetve védje bőrét legalább 20-30-as – érzékeny bőr esetén 40-es – faktorszámú krémmel. Az UV-védelem kisgyermekek esetében különösen fontos.

Forrás: AFP

Sárgarépát ropogtatva napozhat

A mértékletes napozás jó hatással van a szervezetre, segíti a D-vitamin termelődését, amely a csontrendszer és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. Hangulatunk is sokkal jobb a napsütéses időben. A sárgarépa fogyasztása Béta-karotin tartalma miatt segít a belső bőrvédelemben. Rendszeres fogyasztásával óvjuk bőrünket és kevésbé égünk le. Sokan nem tudják, hogy nem csak a közvetlen napsugárzás veszélyes. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, jégről, homokról, vízről így ezek jelenlétében könnyen megéghet a bőr.

A sugárzás kb. 90%-a átjut a felhőkön, így felhős időben és árnyékban is le lehet égni.

Csökkent a benzin ára

Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik. A csökkentéssel

a 95-ös benzin átlagára 346-347 forintra mérséklődik, a gázolajé 343-344 forint marad.

Legutóbb, múlt szerdán csak a gázolaj ára változott, akkor 3 forinttal nőtt. A 95-ös benzin két hete pénteken drágult 2 forinttal. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Boldog névnapot kívánunk!

Június 8. az év 160. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 206 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Medárd nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Medárd, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Medárd a germán Machthard név latin Medardus formájából ered, jelentése: hatalom + erős, merész. Női párja: Medárda. Ma Aglent, Ágnes, Agnéta, Helga, Elga, Ellák, Helma, Helza, Hulda, Izabel, Izabell, Kalipszó, Kalliopé, Kerubina, Méda, Medárda, Tas, Viliam, Vilmos, Zaránd, Záred nap is van.

Nézze meg az egyik legkisebb múzeumot!

Liszt Ferenc Emlékmúzeum - A zeneszerző élete során sok városban megfordult és tartózkodott hosszabb ideig, majd élete végét nagyrészt Pesten töltötte. Vörösmarty utcai lakása szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint 150 évvel ezelőtt, így nem csoda, hogy a külföldi zenerajongók egyik kedvenc célpontja. Liszt Ferencet eszerint hasonló rajongás övezi, mint életében – múzeumát mi pestiek mégsem igazán ismerjük. Ha kedvet kapott megnézni a mester lakásába, kattintson!

Eddie Murphy vs. Szulejmán

Egy Beverly Hills-i, sokat káromkodó zsaru felveszi a versenyt a kimért török szultánnal: Eddie Murphyt küldi a TV2 az RTL-es Szulejmán ellen, előbbi 21:20-kor kezd, utóbbi öt percre rá. Az OzoneNetworkön a Földünk a magasból (18:55) erősen ajánlott, szép darab. Éjfélkor a Viasat3-on megnézhetjük a pucér párkereső ismétlését, ha épp erre vágyunk: már csak egy rész van belőle hátra.

Az Origo Filmklub ajánlata kedd estére

  • Beverly Hills-i zsaru - TV2 - 21:20
  • Amerikai rapszódia - Duna TV - 21:25
  • Rém hangosan és irtó közel - RTL II - 23:30
  • Két szerető - DIGI Film - 23:45
  • Női szervek - Super TV2 - 23:50
Eddie Murphy Forrás: AFP

Az óceánok világnapja

Ezen a napon 1992 óta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy szükséges lépéseket tenni a világtenger védelme érdekében. A

bolygónk több mint 70%-át borítja,

a globális felmelegedés hatással van rá. A Föld melegedésével egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága. A káros folyamatok megfordíthatók a környezetszennyezés visszaszorításával.

Mohamed, Tisza, Ferenc Jószef

  • 632. június 8-án Mohamed próféta, az iszlám vallás meglapítója 62 éves korában, egy zarándokútja során meghal Medinában - írja a multkor.hu. Mohamed vallási és politikai tevékenységével elérte, hogy a különböző vallásokat követő és törzsi viszályokba bonyolódott arabokat politikai és vallási szempontból egyaránt egységesítse, s egy olyan birodalmat hozzon létre, mely az iszlám alapján szembe tud majd szállni más nagyhatalmakkal. Mohamed tekintélyes mekkai törzs elszegényedett ágából származott.
  • 1845. június 8-án megindult a Tisza szabályozása. A 19. század első felében Magyarország területének 13%-át rendszeresen elöntötték a szabályozatlan folyók. A vízjárta területnek több mint a fele, mintegy 2 millió hektár, a Tisza és mellékfolyóinak árterületére esett. A Tisza szabályozása Vásárhelyi Pál tervei alapján indult meg. A munkálatokat Széchenyi István gróf, mint a Helytartótanács Közlekedési Bizottmányának elnöke irányította. Az 1879. évi Szegedet romba döntő nagy árvíz tanulságai alapján medermélyítéssel és a védőtöltések erősítésével zárult az Alföld képét teljesen átalakító Tisza-szabályozás.
  • 1867. június 8-án Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták. A budai Mátyás-templomban felcsendült Liszt Ferenc ez alkalomra írott Koronázási miséje. Andrássy Gyula magyar miniszterelnök az esztergomi prímás segédletével a felkent uralkodó fejére tette Szent István koronáját, majd az oltár elé lépve, ősi szokás szerint harsányan kiáltotta: "Éljen a megkoronázott király!" Az ünnepi gyülekezet visszhangozta az éljent. Harsogtak a trombiták, ropogtak az ágyúk, zengett a Te Deum.
Egy tiszavirág (Polingenia longicauda) a Tisza tiszaörvényi szakaszán Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az e heti mozipremierek

  • Szemfényvesztők 2
  • Démonok között 2
  • Csodálatos Boccaccio
  • Izzie nyomában