Többet nyert és még többet nyerhet a Klubrádió

Klubrádió rádió stúdió zebra logó matrica Klubrádió rádió stúdió logó Illusztrációk a Klubrádóból.
Illusztrációk a Klubrádóból.
Vágólapra másolva!
Részben a Klubrádió javára megváltoztatta, részben pedig megsemmisítette az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Klubrádió és a médiahatóság közti perben kihirdetett részítéletében. A februári, elsőfokú ítélet a Klubrádió által követelt 1,4 milliárd forint alig több, mint egy ezrelékét, 1,75 milliót látott indokoltnak kifizetni a rádiónak a sérelmekért, melyek a médiahatóság döntései miatt érték.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megváltoztatta másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a Klubrádió által a médihatóság ellen indított perben még februárban hozott ítéletet. A változtatás a Klubrádiónak kedvezett: nem csak az év elején az egyik jogcímen megítéltnél nagyobb összeget - több mint 100 millió forintot - látott indokoltnak fizetni a Klubrádiónak, de arról is döntött, hogy az első fokon egy másik jogcímen elutasított 1,3 milliárdos kártérítési igény tárgyalását újranyitja, így annak érvényesítésére újraindul a polgári jogi per, melyben a médiatanács a korábbi indokra hivatkozva már nem utasíthatja el a rádió igényét.

Arató: van még jogállam

Az ítéletet Arató András, a Klubrádió egyik tulajdonosa úgy értékelte, hogy a három tételből álló követelésükből kettőnek helyt adott az ítélőtábla. Emlékezetetett: az ítélet szerint

visszajár az a 103,2 millió forint, amit "kizsaroltak tűlünk frekvenciadíjként, pedig nem kellett volna kifizetni."

A másik tétel, ami 5 milliós összeget jelent a Klubrádiónak, az sérelemdíj azért, mert a médiahatóság a rádióval folytatott jogvita idején sértő nyilatkozatokat tett. A harmadik tétel pedig az elmaradt bevételek miatti 1,3 milliárdos kártérítés, amit az ítélőtábla visszautalt első fokra - magyarázta Arató.

Arató András elégedett volt az ítélettel Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Arató András összességében úgy értékelte a helyzetet, hogy "bár Magyarországon sokan kételkednek - nem is teljesen alaptalanul - a jogállamiságban, de ez az ítélet is bizonyítja, hogy a jog érvényesítésének még vannak lehetőségei."

A Klubrádió 1,4 milliárd forintot követelt kártárítésként Fotó: Origo

Februári, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék a kért csaknem 1,4 milliárd helyett 1,75 millió forint kártérítést látott indokoltnak kifizetni a perben, amelyet a Klubrádió Zrt. indított a médiahatóság ellen. Többek között azért, amiért éveken keresztül nem használhatták a pályázaton elnyert fővárosi frekvenciájukat.

NMHH: még fontolgatnak

Reagált a médiahatóság is az ítéletre. Közleményükben azt írták: az ítéletben foglaltakat tanulmányozzák, és rövidesen kidolgozzák a szükséges lépések részleteit.

A másodfokú ítélet a per lényegét továbbra is nyitva hagyta, hiszen az elmaradt vagyoni előny miatti milliárdos igény megalapozottságáról egyáltalán nem döntött

- állapították meg.

Az ítélőtábla részítéletével kapcsolatban - amely a Klubrádió által évekkel ezelőtt a médiahatóságnak kifizetett 103 milliós médiaszolgáltatási és frekvenciahasználati díj visszafizetésére kötelezésből és a rádió jó hírnevének megsértése miatt megítélt 5 millió forintos nem vagyoni kártérítésből áll - a médiahatóság "mérlegeli a rendkívüli jogorvoslat lehetőségét."

1,4 milliárdért pereltek

Mint arról az Origo beszámolt, csaknem 1,4 milliárd forint kártérítésért perelte be 2015 tavaszán a Klubrádó a médiahatóság Médiatanácsát, amiért a szervezet a rádió budapesti frekvenciáiról szóló vitákban az adó szerint jogsértéseket követett el, emiatt

a Klubrádiónak többletterhei keletkeztek, miközben bevételektől is elesett.

A Klubrádió szerint jelentős károkat okozott nekik, hogy a médiatanács évekig állt vitában a rádióval a budapesti frekvenciáinak jogáért, és ez idő alatt a Médiatanács több jogsértést is elkövetett a Klubrádió ellen. A Klubrádió ezért több jogcímen összesen 1,373 milliárd forint és járulékai megtérítését követelte.

A Klubrádó stúdiója - a 95,3 frekvenciáról alakult ki jogvita Fotó: Origo

A rádió és a Médiatanács közti jogvita a fővárosi 95,3 MHz-es illetve a szintén fővárosi 92,9 MHz-es frekvenciával kapcsolatban alakult ki. Évekig tartó pereskedés után rádió végül mindkét frekvenciát megnyerte, de mivel csak egyiken sugározhat, az adó a 92,9-es hullámhosszon szól 2014. februárjától.

Jelentős bevételtől estek el

Stock Richárd, a Klubrádió jogi vezérigazgató-helyettese korábban az Origónak azt mondta, amíg a 92,9-es frekvenciáról szólt a vita, addig a 95,3-on sugároztak, de azért a frekvenciáért fizetni kellett, így a követelt kártérítés tizedét, mintegy 130 millió forintot ez a feleslegesen befizetett díj teszi ki.

Tologatták a rádiós frekvenciákat Forrás: MTI/Kovács Attila

Az összeg nagyobb része pedig a Klubrádió elmaradt reklámbevételei kiszámításából jött össze, hiszen csak átmenetileg, 60-60 napokra kapták meg mindig az engedélyt a 92,9-re, így a hirdetők egy része a bizonytalan helyzetben elpártolt tőlük, árbevételük jelentősen visszaesett.

Új tulajdonos a színen

Időközben, tavaly nyáron a Klubrádióba új tulajdonos szállt be. Az Origo számolt be arról, hogy a Viasatnál, majd a TV2-nél dolgozott vezető pozícióban a Klubrádió új résztulajdonosa. Megyeri Andrásnak és befektetőtársainak nagy tervei vannak a magyar médiapiacon.

Megyeri András a Brit Média Kft.-n keresztül terjeszkedik a sajtópiacon Forrás: Origo

A befektető magyar cég, a Brit Média Kft. mögött egy belgiumi alapítvány áll. A vállalkozás néhány hónappal a Klubrádiós bevásárlás után tovább terjeszkedett: mint arról az Origo beszámolt, októberben a Brit Médiaa a 168 Óra hetilap kiadójában többségi tulajdonrészt szerzett.

A Népszava a következő?

A minap a Népszabadság írt arról, hogy a Brit Média terjeszkedése tovább folytatódhat a sajtópiacon, mivel a cég a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadói jogainak megvásárlására készül.