Sztrájkra készül a közszolgálati dolgozók szakszervezete

Vágólapra másolva!
A két hét múlva tartandó kétórás munkabeszüntetéshez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott. 
Vágólapra másolva!

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: önkormányzati területen nem történt még ilyen és a 25 éves szakszervezet sem szervezett még sztrájkot. Jelentős és súlyos lépésnek nevezte a munkabeszüntetést elsősorban azért, mert korlátozott sztrájkjoggal rendelkeznek.

Az érdekképviselet azt követeli, hogy önkormányzati tisztviselők számára a kormány 2016. október 1-jétől biztosítson átlagosan 30 százalékos béremelést.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy Magyarországon több mint 36 ezer dolgozót foglalkoztatnak az önkormányzatok, é közülük 24 ezernek nyolc éve egyetlen fillérrel sem emelkedett a fizetése.

Azt is sérelmezik, hogy az állami tisztviselőkről szóló, újonnan életbe lépő törvény következményeként az önkormányzatoktól a járásokhoz áramlik át a munkaerő, pedig

az önkormányzatoknál már most is nagy a munkaerőhiány.

Kedden az önkormányzati érdekképviseleti szövetség ülésén megállapodott hat szervezet, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők jogállására, életpályáira és javadalmazására közös javaslatot készítenek.

A szakszervezet a sztrájkra való felkészülés első lépéseként szerdán tájékoztatja a kormányt és kérik, hogy a miniszterelnök a sztrájktárgyalásokra tárgyalópartnerül az önkormányzatokért felelős belügyminisztert jelölje ki.