Így nőnek a bérek a közszférában

Szabó Zsuzsanna; Farkas Szilvia ápolónő beteg Foglalkozás SZEMÉLY
Illusztáció
Vágólapra másolva!
A 2017-es költségvetés elfogadása után már biztosan lehet tudni, hogyan változik a közalkalmazottak fizetése. A pedagógusok béremelésének folytatása mellett a kormány belevág az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók bérfejlesztésébe is. Mellettük jól járhatnak még a szociális dolgozók, az egyetemi oktatók és az MTA kutatói, valamint a járási- és kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselők is. 
Vágólapra másolva!

Az ápolók bére három év alatt 65 százalékkal nőhet. Az idei szeptemberi átlagosan 26,5 százalékos emelkedést a következő években 12, majd kétszer 8 százalékos béremelés követi majd. Az idén induló program során több mint

76 ezer szakdolgozó bére összesen 200 milliárd forinttal lehet több,

mint volt idén.

Ápolók egy beteget látnak el a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi betegellátó osztályán, Nagykanizsán 2016. február 22-én. Forrás: MTI/Varga György

Az egészségügyi béremelés részeként idén és jövőre is nőni fog a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére. Ők idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig bruttó 100 ezer forinttal vihetnek haza többet. A 16 ezer szakorvos és 434 szakgyógyszerész mellett jövő novembertől a rezidensek alapbére is emelkedik 50 ezer forinttal.

A szociális dolgozók bére 2014 és 2016 között átlagosan 16 százalékkal, bruttó 24 ezer forinttal nőtt. Az emelkedés jövőre is folytatódhat, de erről még nem született kormánydöntés.

Oktatás: emelkedik a segítő dolgozók bére is

Az oktatásban folytatódik a pedagógusok, az életpályamodell 2013-as bevezetésével megkezdett, béremelése. A 170 ezer általános és középiskolai tanár fizetése idén szeptembertől 3,5 százalékkal (37,6 milliárd forinttal) fog nőni, 2017-ben pedig körülbelül 40-50 százalékkal fognak többet keresni, mint tették 2013-ban.

A pedagóguséletpálya részeként 2016 januárjától egy lépésben 30-40 százalékkal,

40-60 ezer forinttal nőtt a felsőfokú bölcsődei nevelők bére.

Mellettük megkezdődik a nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozók fizetésének a tanárok tiltakozása során is követelt béremelése. A 15 ezer ilyen dolgozó idén július és december közepén 35-35 ezer forintos egyszeri pluszjuttatásban, jövő év elejétől pedig 10 százalékos béremelésben részesül.

Palkovics László a tanárok képviselőivel egyeztet áprilisban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közoktatásban tanítók mellett az egyetemi oktatók, valamint az MTA kutatóinak fizetése is növekszik. Az év eleji 15 százalékos emelés után 2017-ben és 2018-ban 5 százalékkal lesz magasabb a fizetésük, ami a három év alatt 12 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek.

A kulturális intézményekben dolgozó közalkalmazottak sem maradnak ki a béremelésekből. A 20 ezer dolgozó bére a 15 százalékos illetménypótlék bevezetésével átlagban 10 és 45 ezer forint közötti összeggel lesz több. A döntés egyelőre a következő évre vonatkozik, a további tárgyalásokon dől el, hogy az beépül-e az alapbérbe, vagy azt a kulturális dolgozók továbbra is illetmény formájában kaphatják meg.

A katonák és rendőrök is többet visznek haza

A rendvédelmi dolgozók – 64 ezer katona és rendőr – juttatásai az idei évvel kezdődően három évig évente 5 százalékkal fognak nőni. Így a 2015. júliusi 30 százalékos emelést is beleszámítva a béremelési ciklus végére

50 százalékkal lesz több a fizetésük, mint az időszak kezdetén.

Az összesen 93 milliárd forintos bérfejlesztésből részesülnek a rendvédelemben dolgozó közalkalmazottak is. Ők a 10 százalékos illetményemelést pótlék formájában kapják meg.

30% plusz a kormánytisztviselőknek

A járási és kormányhivatalokban dolgozó 32 ezer kormánytisztviselő bére az idei és a jövő év során 30 százalékkal emelkedik. A tavalyinál 42 milliárd forinttal nagyobb bértömegből első körben, július 1-től a járási hivatalok dolgozói részesülnek, őket követik jövő év elejétől a Kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselők.

A 21 ezer adóhivatali dolgozó béremelésére idén 10, jövőre pedig 17,4 milliárd forintot fordít a kormány. Az idén júliusban kezdődő béremelés során 50 százalékkal nő a NAV-dolgozók fizetése.