Vágólapra másolva!
Nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét Ungár Klára, amikor homoszexuálisnak nevezte – így döntött másodfokon jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Józsefváros polgármestere kétmillió forintot kért volna a sérelemért. A Facebook-bejegyzése alapján nem hagyja ennyiben a dolgot.
Vágólapra másolva!

Másodfokon felmentették Ungár Klárát abban a személyiségi jogi perben, amelyet Kocsis Máté indított ellene, jó hírnév megsértése miatt. Korábban a liberális politikusnő egy vita során egy Facebook-bejegyzésben melegnek nevezte a józsefvárosi polgármestert.

Kocsis ezért beperelte Ungárt, és kétmillió forintos, kamatokkal bővített kártérítést, továbbá bocsánatkérést követelt tőle.

Valótlan, de nem sértő

A Fővárosi Törvényszék tavaly ősszel első fokon Kocsis Máté javára döntött, és elmarasztalta Ungár Klárát. Ezt az ítéletet változtatta most meg a Fővárosi Ítélőtábla, amely kimondta:

Ungár Klára valótlanul és bizonyítás nélkül állította, hogy Kocsis homoszexuális, de az állítás önmagában nem jelenti a jó hírnév megsértését is.

Az ítélőtáblának pedig nem dolga, hogy egy politikai vitában elhangzó állítás valótlanságát mérlegelje.

Elutasította Kocsis Máté felperes keresetét a Fővárosi Ítélőtábla Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A magyarázat nem a bíró dolga

A testület szerint a polgármester keresetében maga sem bizonyította, hogy ez a valótlan állítás miért sértő, és hogy őt vagy közvetlen környezetét miért érinti hátrányosan. Az ítélőtábla kitért Kocsis Máté feleségének felháborodott cáfolatára is, de úgy látják, ez is csak a valóságot támasztotta alá.

A testület hozzátette, álláspontjuk szerint

az első fokon eljáró bíróság feladatkörén túllépve járt el, amikor Ungár állítását értelmezni is kezdte, kontextusba helyezte.

A jogerős döntés szerint a felperes vagyoni szempontból sem készített elő olyan bizonyítást, ami a kétmillió forintos kártérítést indokolttá tenné. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította Kocsis Máté keresetét, így neki kell fizetnie az együttesen 430 ezer forint+ áfás per- és illetékköltségeket is.

"Ebben bíztam, és örülök neki, hogy ebben a furcsa helyzetben is lehet számítani a bíróságok objektív ítéletére" – mondta az Origónak Ungár Klára.

Ungár Klára ügyvédje társaságában. Úgy érzi, jogállami döntés született Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kocsis Máté nem jelent meg a Fővárosi Ítélőtábla előtt, ezért telefonon próbáltuk megkérdezni, mi az álláspontja a döntésről.

A Józsefvárosi Önkormányzat sajtóosztályán azt válaszolták, a polgármester a Facebookon már közölte a véleményét, és ennél többet nem is kíván mondani az ügyről. Ezért változtatás nélkül közöljük Kocsis Máté álláspontját.

Kocsis Máté jó hírneve megsértése miatt perelt, kétmilliót követelt Fotó: Origo

Az előzmények

A per több mint fél év után azt követően folytatódott a Fővárosi Törvényszéken, hogy tavaly októberben a Fővárosi Törvényszék Kocsis Máté javára döntött, és kimondta:

Ungár valótlanul állította, hogy Kocsis Máté homoszexuális, ezzel megsértette a fideszes józsefvárosi polgármester jó hírnevét.

Mint arról az Origo is beszámolt, a nem jogerős ítélet szerint Ungárnak elnézést kérő közleményt kell kiadnia, és kétmillió forintot is fizetnie kell. Akkor a szóbeli indoklásban a bíró elmondta, arról kellett dönteni, hogy kijelenthető-e Kocsis Mátéról, hogy meleg, nem pedig arról, hogy milyen a szexuális irányultság társadalmi megítélése. Ungár Klára fellebbezett, így került az ügy az Ítélőtáblára.

Szájer nem perelt, Kocsis igen

Az ügy előzménye, hogy Ungár Klára egy Facebook-bejegyzésben melegnek nevezte Szájer Józsefet és Kocsis Mátét. A Fidesz EP-képviselője nem reagált az ügyben, a VIII. kerület polgármestere viszont többször

visszautasította a vádakat, és be is perelte Ungár Klárát.

Az elsőfokú tárgyaláson Kocsis Máté ügyvédje azzal egészítette ki a keresetet, hogy elsősorban a jó hírnév megsértése miatt perelnek, ha pedig ez nem állapítható meg, akkor

annak megállapítását kérik, hogy sérült Kocsis emberi méltósága és becsülete.

Azt is kérték, hogy Ungár Klára – elmarasztalása esetén – fizetett MTI-közleményben is kérjen bocsánatot, ne csak a Facebookon.

Az alperes Ungár Klára ellenkeresetében azt állította: Kocsis keresete megalapozatlan. Ungár szerint a sérelmezett közlés egy politikai vitában hangzott el. Ungár keresetlevelében

utalt Kerényi Imre miniszterelnöki biztos buzilobbizására, továbbá Orbán Viktor kormányfő több korábbi kijelentésére,

amelyekben a hagyományos családmodell elsőbbségéről beszélt.

Ungár ellenkeresetében arra is kitért, hogy azoknak, akik nem különböztetik meg hátrányosan a melegeket, irreleváns, hogy valaki meleg-e, tehát ha valakiről a nagy nyilvánosság előtt ezt állítják, az nem alkalmas a jó hírnév csorbítására.

Kocsis Máté a per elsőfokú tárgyalásán Forrás: Origo

Továbbá Ungár ellenkeresete arra is kitért, hogy ha a bíróság igazat adna Kocsisnak, az azt jelentené, hogy homofób az a társadalom, amelyben egy ilyen kijelentés alkalmas a jó hírnév csorbítására.

A felperes Kocsis Máté ügyvédje benyújtotta a bíróságnak azt az Origo által is közölt levelet, amelyet Kocsis felesége a Facebookon küldött Ungár Klárának, kifejtve benne, hogy mennyi kárt okozott szerinte nekik Ungár kijelentése.