Kiszolgálják a fiatalkorúakat is a dohányboltokban

trafikbezárások, dohánybolt, benzinkút,
Vágólapra másolva!
A 18 év alatti fiatalokat is kiszolgálták cigarettával minden ellenőrzött Pest megyei dohányboltban a májusi próbavásárlásokon - tudta meg a Magyar Idők a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályától.
Vágólapra másolva!

A lap keddi számában emlékeztet arra, a szakhatóság évek óta vizsgálja, hogy a 18 év alattiak hozzájuthatnak-e a dohánytermékekhez a trafikokban; a próbavásárlásokba rendszerint önkéntes fiatalokat is bevonnak.

A hatóság 2016-ban eddig összesen 850 ezer forintra bírságolta a jogsértésen ért trafikokat,

továbbá egy hónapra eltiltotta őket a dohánytermékek forgalmazásától.

A fővárosi dohányboltok esetében sem tartják be mindenhol a törvényt. A frekventált helyeken, pályaudvarokon, szórakozóhelyeken, illetve iskolák környezetében működő nemzeti dohányboltokban tartott hatósági ellenőrzéseken - tavaly és idén -

64-ből 20 trafikban szolgálták ki a fiatalkorú próbavásárlókat dohánytermékkel.

A lap az elektromos cigarettáról szóló, május 20-án életbe lépett törvénymódosítás tapasztalatairól is megkérdezte a hatóságot. Az új jogszabály értelmében a vízgőzt fújó e-cigarettára már ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a cigarettára.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A hatóság azt közölte, Budapesten és Pest megyében eddig 338 helyen - éttermekben, szállodákban, munkahelyeken, iskolákban és egészségügyi szolgáltatónál - ellenőriztek, és eddig nem szabtak ki büntetést, mindössze négyszer figyelmeztettek.

A lap azt is írja, a hivatal május óta háromszor szabott ki - összesen 75 ezer forint - egészségvédelmi bírságot rendőrségi feljelentés alapján azért, mert hajléktalanok az aluljárókban dohányoztak.