Vágólapra másolva!
Változékony időnk lesz vasárnapig. Hol megsülünk, hol elázunk, de néha azért sétálhatunk egyet borult időben, nagy melegben. Jó időre lezárják a Szabadság hidat. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Meleg, de szeles időnk lesz

Csütörtökön a napsütés mellett délnyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. Zápor csak elvétve fordul elő. A megerősödő, néhol viharossá fokozódó déli széllel egyre melegebb levegő érkezik hazánk térségébe. A csúcshőmérséklet már 26 és 32 fok között alakulhat. Melegfronti hatás terheli a szervezetünket. A közlekedés időjárási feltételei kiválóak lesznek.

Pénteken eleinte sok napsütésre számíthatunk, de délután egyre magasabbra törnek a gomolyfelhők. Elsősorban a középső és a keleti tájakon fordulhat elő nyárias zápor, zivatar. A délnyugati légmozgás erős marad, zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. 27 és 34 fok közötti kánikulai meleg valószínű.

Szombaton hajnalban még néhol kialakulhat zápor. Napközben csökken a felhőzet, és többórás ragyogó napsütés ígérkezik. 24 és 29 fok közötti értékeket mérhetünk, igazi nyári idő lesz. A szél mérséklődik.

Vasárnap napos, fátyolfelhős idő várható estig. Estétől aztán egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, és már zápor, zivatar is előfordul. 29 fok körüli melegre van kilátás.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 16. az év 168. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 198 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Jusztin nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Jusztin, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Jusztin latin eredetű férfinév, mely a Jusztusz név továbbképzett Justinus alakjából ered, jelentése: igazságos, igaz (ember). Női párja: Jusztina. Ma Ajtony, Arany, Aurélián, Bennó, Círus, Ferenc, Jusztián, Jusztina, Jusztínia, Péter, Pető, Tina, Tinetta nap is van.

Lezárják a Szabadság hidat

Korszerűsítési munkák miatt csütörtökön ideiglenes menetrend lép életbe a fővárosban a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti villamosok közlekedésében, ez augusztus végéig lesz érvényben. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A változásra azért van szükség, mert a szakemberek megkezdik a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti 35 villamosperon felújítását, valamint átépül a villamospálya is a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A Szabadság hidat nemcsak a villamos-, hanem a közúti forgalom elől is teljesen lezárják,

és közúti forgalmi változások lesznek a Szent Gellért téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton is. Várhatóan a nyári tanítási szünet végéig nem jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a 17-es csak a Móricz Zsigmond körtérig megy, a 19-es pedig a Rudas gyógyfürdőig a Bécsi út felől. A dél-budai végállomásokig pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezek jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz. A pótlóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak. A Fehérvári úton közlekedő buszjáratok és a pótlóbuszok is a Szerémi útra terelve közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy

aki teheti, a sűrítve indított 4-es metróval utazzon.

Dél-Buda felől a Fővám tér és a Kálvin tér a 4-es metróval lesz elérhető, míg az Astoriára vagy a Deák Ferenc térre utazóknak pótlóbuszra érdemes szállniuk. Dél-Buda felé a 133E autóbuszok a Rudas gyógyfürdő megállónál is megállnak.

áradás, árvíz, Ínség-szikla, zátony a Dunán a Szabadság hídnál alacsony vízálláskor Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Távkapcsoló

A Duna TV-n 20:20-tól egy klasszikus vígjáték, a Nem vagyunk mi angyalok várja a nézőket, az OzoneNetwork pedig a Vadnyugat titkaival ismertet meg minket. A Coolon a Rejtjelek című sorozat folytatásán izgulhatunk, az ínyenc filmfogyasztóknak a Cinemax adja a Sötét zenék című izlandi drámát. A Cinemax2-n egy igazi klasszikus független filmet csíphetünk el, 22:35-től ott megy a Shop-stop, az első film Jayjel és Néma Bobbal.

Filmek csütörtökre

  • A Thomas Crown-ügy (1999) - AMC - 20:10
  • Nem vagyunk mi angyalok - Duna TV - 20:20
  • Ray - Viasat 3 - 22:10
  • Gimiboszi - Paramount Channel - 23:00
  • A folyó - Super TV2 - 23:05

Kivégzik Nagy Imrét

  • 1958. június 16-án hajnali öt órakor, napkeltekor, Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst kivezették zárkáikból, s ama tucatnál alig több lépés megtétele után ott álltak az előzőleg elhelyezett három akasztófa előtt, ahol az este ítéletet hirdető bíró, dr. Bimbó István ismét felolvasta az ítéletet. Jelen volt dr. Doktor János ügyész, dr. Balogh János fogalmazó, két orvos (dr. Kelemen Endre bírósági- és dr. Szabó Ernő börtönorvos), Tihanyi Miklós börtönparancsnok, az ítéletvégrehajtó és két segédje.
  • 1989. június 16-án egy ország szembenéz a múltjával Pontosan 31 évvel azután, hogy Nagy Imrét az 1956-os forradalom magyar miniszterelnökét s a szabadságharc vezetőjét `hazaárulóként` kivégezték, a legnagyobb tiszteletadás közepette újra eltemették. Rehabilitálása a múlttal való szakítás fontos lépcsőfoka, és szimbólumként bizonyítja a kommunista párt és kormány reformkészségét. Miután Nagy Imre holttestét a budapesti központi temető elhanyagolt sarkában exhumálták, a Hősök terén tartott gyászszertartáson kb. 300 000 ember vett részt.

Az e heti mozipremierek

  • Szenilla nyomában
  • Központi hírszerzés
  • Mielött megismertelek
  • Egy szó, mint száz: szerelem!
  • Mapplethorpe: Look at the Pictures