Tóbiás: Megvannak az aláírások a földügyi népszavazáshoz

Az MSZP és az LMP sajtótájékoztatója a népszavazásról
Sallai R. Benedek és Tóbiás József
Vágólapra másolva!
Összegyűlt a szükséges kétszázezer aláírás az MSZP állam földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéséhez - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Tóbiás József a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a határidő lejártáig, június 28-áig folytatják az aláírásgyűjtést, mert nem bíznak a hatalomban és abban, hogy a Nemzeti Választási Iroda objektív lesz az aláírások ellenőrzésekor. Hozzátette: még harminc-negyvenezer aláírást szeretnének összegyűjteni. Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta: attól, hogy a kormánypártok hoztak egy törvényt, amelynek alapján kioszthatják saját maguknak, barátaiknak a közös tulajdont, még születhet olyan jogszabály, amely megakadályozza ezt és visszaveszi az állam tulajdonába a földeket.

Áder támogatja őket

Az ellenzéki párt elnöke szerint Áder János köztársasági elnök támogatja az MSZP "lopásgátló népszavazási kezdeményezését", mivel visszaküldte az Országgyűlésnek a kárpótlási törvényt. Emlékeztetett, a ki nem hirdetett törvény lehetővé tenné, hogy a kárpótlás során ki nem osztott földek állami tulajdonba kerüljenek és eladják azokat. Szerinte világosan látszik, hogy a köztársasági elnök sem bízik az Országgyűlésben.

Sallai R. Benedek és Tóbiás József Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP segített

Sallai R. Benedek, az aláírások gyűjtésében segítő LMP országgyűlési képviselője közölte, a Fidesz kvótareferenduma a Fideszről és politikájáról, az MSZP által kezdeményezett népszavazás a magyar emberekről és a magyar vidék sorsáról szól. Elmondta, az állam tulajdonában mintegy 1,7 millió hektár föld van, ebből jónéhány terület van most is veszélyben. Hozzátette:

a termőföldek privatizációja során 230-240 ezer hektárt akarnak eladni;

200 ezer hektárt már értékesítettek, és reméli, hogy ennek jogszerűségét egy tisztességes kormány 2018 után felülvizsgálja. Szerinte továbbra is veszélyben vannak a nemzeti parki földterületek, mert ha a nemzeti parkok kiadják a kezelésükből, akkor értékesíthetővé válnak. Aggodalmát fogalmazta meg az erdővagyonnal kapcsolatban is.

Tele kockázatokkal

Dugig vagyunk kockázatokkal - mondta, hozzátéve: a földvagyon jelentős része még megvan, és ennek védelme valamennyiünk feladata, így a népszavazásnak minden létjogosultsága megvan.
Utalva arra, hogy sajtóhírek szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter génmódosított vetőmagot kért tanulmányozásra az Egyesült Államokban tett útján, Sallai R. Benedek azt mondta, ez alkalmas a kormány hitelességének megkérdőjelezésére. Szerinte kettős játékot játszik a kormány, mást képvisel itthon és mást külföldön, megtéveszti a társadalmat.