A Viharsarok bebizonyítja, hogy megérdemli a nevét

Villám villámlás zivatar vihar
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország délkeleti csücskére, azaz a Viharsarokra. 
Vágólapra másolva!

Már a következő órákban készülni kell olyan zivatarra Magyarország délkeleti sarkában, amelyet viharos szél, nagy méretű jég kísérhet. Rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső is lehullhat ezen a területen - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleményére hivatkozva az MTI.

Az OMSZ térképén jól látszik, hogy a 19. század végi, összecsapásokkal is járó agrárszocialista tüntetések, mozgalmak óta Viharsaroknak is nevezett térség most az időjárás miatt szolgálhat majd rá a nevére:

a leghevesebb viharok, zivatarok itt várhatók vasárnap délután.

Az OMSZ szerint a narancssárgával jelzett területeken várhatók a leghevesebb zivatarok Forrás: OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várható egyébként heves zivatar, felhőszakadás. Budapesten és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú, Nógrád megyében csak a felhőszakadás miatt van érvényben narancssárga figyelmeztetés.

A többi megyében citromsárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Dunától keletre lehet olyan, rövid ideig tartó felhőszakadás, amely alatt akár 30-60 milliméternyi eső is hullhat. Főként keleten a zivatarok idején 90 kilométer/óránál erősebb szél is fújhat, és akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is eshetnek az égből. A késő esti óráktól a hétfő hajnali órákig az intenzív záporos, zivataros zóna az ország északi, északnyugati területeire és a Dunántúlra helyeződik át, helyenként felhőszakadás kíséretében - írta a meteorológiai szolgálat.

Voltak már nagy viharok idén az Alföldön Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hétfőre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatar és a felhőszakadás miatt.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden már jelentősen csökken a felhőzet, az ország nagy részén többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar keleten alakulhat ki. Az északnyugati légmozgás élénk lesz. 26-32 fok között valószínű a csúcsérték. Szerdán pedig ragyogó napsütésre van kilátás, melyet csak kevés gomolyfelhő zavar majd meg. Elvétve lehet zápor, zivatar. 30 fok körüli kánikula ígérkezik.