Elítélték a vak komondoros Baloghot

fülöpháza balogh józsef
Vágólapra másolva!
Tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott jogerősen az élettársát megverő fülöpházi polgármester.
Vágólapra másolva!

Tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott másodfokon, jogerősen az élettársát megverő fülöpházi polgármester - erősítette meg az Origo kérdésére a Kecskeméti Törvényszék a kedden kihirdetett másodfokú ítéletnek az Index tudósításában megjelent részleteit.

Balogh nem vett részt a tárgyaláson. Keressük a polgármestert, amint elérjük, cikkünket frissítjük. A vádlott és a sértett - a férfi élettársa - közös beadványban azzal indokolta a távolmaradást, hogy

az eljárás megviselte családjukat.

Az eljárás törvényességét nem vitatják, ugyanakkor úgy érzik, hogy az "ügy körüli médiafelhajtás sok esetben átlépte a normálisnak nevezhető határt" - írták.

Az első fokon eljárt Kecskeméti Járásbíróság idén februárban még csak pénzbüntetést szabott ki.

Akkor Balogh Józsefet, Fülöpháza független polgármesterét súlyos testi sértés bűntette miatt 420 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amiért 2013 tavaszán részegen kétszer is megütötte élettársát.

Sok súlyosító körülmény

Szörényi Mariann bíró a jogerős ítélet indoklásakor elmondta,

súlyosító körülményként értékelte a törvényszék, hogy a vádlott legalább kétszer, a közepesnél nagyobb erővel ütötte meg a sértettet,

aki emiatt több, nyolc napon túl gyógyuló csonttörést szenvedett, amelyet csak műtéti úton lehetett helyreállítani. Szintén súlyosító körülményként értékelte a másodfokú bíróság, hogy a vádlott közeli hozzátartozója, egy nála gyengébb testi adottságú nő terhére követte el tettét.

Vak komondor

Balogh Józsefet azzal vádolta az ügyészség, hogy 2013. április 28-án hajnalban bántalmazta élettársát, aki ennek következtében 8 napon túl gyógyuló csonttöréseket szenvedett. A politikus ebben az időben a Fidesz parlamenti képviselője volt.

Balogh József jelenleg független, korábban fideszes politikus Forrás: Fábián Tamás - Origo

A polgármester akkor azt mondta, az élettársa a sérüléseit úgy szerezte, hogy

átesett a család 80 kilós vak komondorán.

Később azonban Balogh már máshogy emlékezett. Azt mondta,

lehet, hogy megütöttem a Terikét, de csak véletlenül”.

A botrány miatt a politikus kilépett a Fidesz-frakcióból, majd nem sokkal később kizárták a pártból is. Utóbbit a Fidesz akkor azzal indokolta:

nincs az az élethelyzet, amikor egy férfi megverhet egy nőt.”

Távoznia kell posztjáról

Hiába zárták ki a Fideszből, Balogh a polgármesteri tisztségétől nem vált meg, sőt, 2014-ben a település újraválasztotta. Lehet azonban, hogy nem tölti ki a mostani ciklusát, mert idő előtt le kell mondania.

Ellenzéki képviselők tiltakoztak annak idején Balogh miatt a Parlamentben Forrás: Vadai Ágnes / Facebook

A polgármesteri tisztségről is rendelkező önkormányzati törvény szerint

a polgármester tisztsége megszűnik:

  • az új polgármester megválasztásával;
  • ha a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán már nem választható;
  • az összeférhetetlenség kimondásával;
  • méltatlanság megállapításával;
  • sorozatosan törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatti jogi felelősségének jogerős bírósági ítéletben történő megállapításával, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával;
  • a tisztségről történő lemondással;
  • a képviselő-testület feloszlásának kimondását követően új polgármester megválasztásával;
  • az Országgyűlésnek a helyi önkormányzat képviselő-testülete feloszlatását kimondó határozatával;
  • halálával.

Balogh esetében legfeljebb a méltatlanság esete állhat fenn. Erről a törvény azt írja, hogy méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak a képviselőnek vagy polgármesternek a megbízatását, „akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”.

Aligha vezetheti tovább polgármesterként Fülöpházát a politikus Forrás: Origo

Fentieknek elvileg megfelel Balogh ítélete, hiszen jogerős a döntés, és szándékos bűncselekmény miatt ítélték szabadságvesztésre – utóbbi még akkor is igaz, ha az ítélet végrehajtását felfüggesztették. Ha tehát emiatt Balogh nem mond le magától a polgármesteri posztról, akkor a képviselő-testületnek kell kimondania a méltatlanságot. Igaz, erre nem tartalmaz határidőt a törvény.

Volt már rá példa

Ha távozna a község éléről, nem Balogh lenne az első, aki bíróságio ítélet miatt erre kényszerülne. Nemrég, június 1-i hatállyal lemondott a Pest megyei Gyömrő polgármestere. A tisztséget 2002 óta betöltő Gyenes Levente - egy helyi civil szervezet jelöltje - azután döntött így, hogy a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Gyenes azonban a nyár végére várható időközi polgármester-választáson újra elindul - erre lehetősége van, mert az ítélet nem tiltotta el a közügyek gyakorlásától.

Hadd maradjon - kérte a védő

Baloghnak a polgármesteri posztról való távozása központi témája volt egyébként az egész büntetőeljárásnak. Az Index tudósításából kiderül például, hogy a polgármester védője még az elsőfokú ítélethirdetés előtt azt kérte: ha netán mégis felfüggesztett szabadságvesztést szabnának ki rá, részesítsék előzetes mentesítésben, ami azt jelentette volna, hogy a méltatlansági szabály ellenére megőrizhette volna a székét.

A másodfokú, jogerős ítélet indoklásakor a bíró részletesen kitért erre a témára. Az Index szerint azt mondta:

a polgármesteri tisztség egyike azoknak a tisztségeknek, amelyek betöltőivel szemben magasabb elvárásokat kell támasztani mind erkölcsileg, mind jogilag,

és ezeknek nemcsak a hivatali munkavégzésük során, hanem a magánéletükben is meg kell felelniük. Az előzetes mentesítésre, éppen a súlyosító körülmények nagy száma miatt, nem állt fenn az érdemesség Balogh esetében - mondta a bíró.

MSZP: minden erőszaktevő bűnhődjön!

A Balogh Józsefre kiszabott jogerős felfüggesztett börtönbüntetés reményt ad az áldozatoknak, hogy az erőszak nem marad büntetlenül - reagált közleményében az MSZP. A párt nőtagozatának elnöke, Gurmai Zita szerint továbbra is azt követelik a kormánytól, hogy legyen szigorúbb az erőszaktevők büntetése. Azt is megjegyezte, hogy "a vak komondorról hazudozó bukott Fidesz-képviselő ugyanis nem az egyetlen bizonyítéka a fideszes erőszakosságnak: idén gyilkosság vádja miatt lemondott egy Fidesz-képviselő, a választási irodához verőlegényeket vezényeltek, korábban pedig Sz. Ferenc elítélt gyilkos intézkedett a Fidesz-székháznál." Gurmai azért is bírálta a Fideszt, amiért "több mint két éve nem engedi, hogy a parlament elfogadja a családon belüli erőszak elleni Isztambuli Egyezményt."

DK: a vak komondort is utolérik

A DK is közleményben reagált az ítéletre. Vadai Ágnes alelnök megállapította: "a vak komondort is utolérik". Azt is írta, "a Fidesz hiába próbálta elmismásolni a polgármester tettét, hiába próbált úgy tenni, mintha az asszonyverés a családi élet normális része lenne, és hiába nem fogadta el a nők és gyermekek védelmére született isztambuli egyezményt sem: a törvény szerint még mindig bűncselekmény, ha valaki súlyosan megveri az élettársát.

Börtönt kért az ügyész

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, és felfüggesztett börtönbüntetést kért. A vádhatóság akkor közölte: minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Balogh József elkövette a bűncselekményt, és vétkét még az is súlyosbítja, hogy politikusként tevékenykedik.

Az ügyész szerint ugyanis a közéleti szereplőknek példát kell mutatniuk, különösen olyan helyzetben, amikor a társadalomban erősen jelen van a családon belüli erőszak. Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést, a védőügyvéd pedig próbára bocsátást kért.