Belvizet hoztak a felhőszakadások Békésben

Vágólapra másolva!
Tíz belvízvédelmi szakaszból nyolcon kellett elrendelni készültséget Békés megyében a vasárnap és hétfőn hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt.  A Körösök hegyvidéki területeiről több kisebb árhullám indult el, amelyek a magyar folyószakaszokon futnak egymásra.
Vágólapra másolva!

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleménye szerint azt írták: hat szakaszon elsőfokú, két szakaszon (a Kettős-Körös jobb partján és a Hosszú-foki szakaszon) másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Hétfőn Mezőgyánban 92, Méhkeréken 57,7 milliméternyi, kedden Békésnél 34,6 milliméternyi csapadék esett. Az előző húsz év júniusának csapadékátlaga 63 milliméter, vagyis

egy nap alatt Mezőgyán térségében másfél havi csapadék esett le.

A határ menti nagy mennyiségű eső és jég a csapadékvíz-elvezető rendszerek túlterhelését okozta. Helyenként akadályozta a vízlevezetést a csatornákban lévő növényzet, azt munkagépekkel távolították el.

A nagy mennyiségű eső a már korábbi csapadék által telített talajon felszíni elöntéseket okozott, amelyek a szivattyútelepi üzemelések hatására várhatóan néhány napon belül elszivárognak. A Kövizig területén az elmúlt 24 órában 23 szivattyútelep üzemelt.

A sorozatos csapadék hatására a

Körösök hegyvidéki területeiről több kisebb árhullám indult el,

amelyek a magyar folyószakaszokon futnak egymásra, és várhatóan első fokot megközelítő tetőző vízszinteket eredményeznek a Fekete- és a Kettős-Körösön - áll közleményben.