Vágólapra másolva!
Mától hőségriasztás van érvényben. Emellett az UV-sugárzás az extrém (8-as értéket) szintet is meghaladhatja. Ilyenkor a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni. Országszerte sokfelé, leginkább a déli országrészben várható intenzívebb hasi diszkomfort érzés, puffadásos jellegű panaszok, amik estére is csak kissé mérséklődnek. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Hőségriasztás

Csütörtöktől vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

Az ÁNTSZ és az OKF mindenkit arra kér, hogy a következő napokban különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, továbbá tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, a zsíros ételek fogyasztását. Kiemelték, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, továbbá megfelelő ruházattal és naptejjel védjék a bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek arra is, hogy senki ne hagyja a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, az töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a júniusi napsütést - írja a Köpönyeg.hu. Záporra, zivatarra délkeleten van esély. Tovább erősödik a nappali felmelegedés: 29-34 fok közötti tikkasztó meleg ígérkezik. Néha megélénkül az északkeleti légmozgás.

Pénteken a többórás ragyogó napsütés mellett délután gomolyfelhők tornyosulnak, de frissítő zápor, vagy zivatar csak elvétve fordulhat elő. 29 és 35 fok közötti, szinte országos hőség valószínű.

Szombaton a napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csak elszórtan lehet zápor, zivatar. Továbbra is nagyon meleg lesz: az ország nagy részén 30 fok felett alakul a csúcsérték.

Vasárnap a nap első felében sok napsütés várható, majd délután - egy közelgő hidegfront hatására - egyre magasabbra törnek a gomolyfelhők, és egyre több helyen fordul elő zápor, zivatar. Néhol jégeső is lehet. Egyelőre marad a hőség: 31 fok körüli értékeket mérhetünk majd délután.

Extrém erős UV-sugárzás lesz

Fronthatásra nem kell számítani - írja a Webbeteg.hu. A napos időben az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé meghaladja a nagyon erős, több helyen pedig elérheti akár az extrém erős fokozatot, fokozott lesz a leégésveszély! Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, illetve védje bőrét legalább 20-30-as – érzékeny bőr esetén 40-es – faktorszámú krémmel.

Az emésztési zavarokkal küzdők 65%-a tapasztalhatja a csütörtöki humánmeteorológiai helyzetben az időjárás eredetű emésztési panaszokat.

Országszerte sokfelé, leginkább a déli országrészben várható intenzívebb hasi diszkomfort érzés, puffadásos jellegű panaszok, amik estére is csak kissé mérséklődnek. A panaszok a következő napokban is gyakran jelentkezhetnek, tartósnak bizonyulhatnak. A hasfájás, emésztési zavarok, haspuffadás, hasi görcsök és a különböző étel intoleranciák ma már népbetegségnek számítanak. Az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működése nagyon fontos az egészségünk megőrzéséhez. A táplálék minősége éppoly fontos, mint a mennyisége. A rohanó életmód és az időjárási tényezők nem támogatják a kiegyensúlyozott működést.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 23. az év 175. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 191 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Zoltán nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Zoltán, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Zoltán régi magyar személynév, az ótörök sultan, soltan ’szultán’ szóból származik (a [sz] > [z] hangváltozás oka, hogy a régi magyarban a [sz] hangot még a z betű jelölte, később pedig az íráskép alapján kezdték el [z]-vel ejteni). Jelentése: uralkodó, fejedelem. Női párja: Zoltána. Ma Arszlán, Bea, Édua, Szidónia, Szulikó, Szulita, Szultána, Zdenka, Zolna, Zolta, Zoltána nap is van.

Szív küldi szívnek a tegnapi meccs után

A magyar válogatott 44 év után kijutott a foci Eb-re, ennek megfelelően pedig a szokásosnál is nagyobb figyelmet kapnak a focistáink. A Magyar Telekom például egy elcsépelt, bugyuta vagy éppen érzelgős kampány helyett egy kifejezetten játékos ötlettel támogatja a csapatot, bevonva minket, szurkolókat is. Videónkban bemutatjuk, hogyan működik.

Lezárták a Szabadság hidat

Korszerűsítési munkák miatt csütörtökön ideiglenes menetrend lépett életbe a fővárosban a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti villamosok közlekedésében, ez augusztus végéig lesz érvényben. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A változásra azért van szükség, mert a szakemberek megkezdik a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti 35 villamosperon felújítását, valamint átépül a villamospálya is a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között. A Szabadság hidat nemcsak a villamos-, hanem a közúti forgalom elől is teljesen lezárták, és közúti forgalmi változások lesznek a Szent Gellért téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton is.

Várhatóan a nyári tanítási szünet végéig nem jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a 17-es csak a Móricz Zsigmond körtérig megy, a 19-es pedig a Rudas gyógyfürdőig a Bécsi út felől.

A dél-budai végállomásokig pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezek jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz. A pótlóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak. A Fehérvári úton közlekedő buszjáratok és a pótlóbuszok is a Szerémi útra terelve közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy

aki teheti, a sűrítve indított 4-es metróval utazzon.

Dél-Buda felől a Fővám tér és a Kálvin tér a 4-es metróval lesz elérhető, míg az Astoriára vagy a Deák Ferenc térre utazóknak pótlóbuszra érdemes szállniuk. Dél-Buda felé a 133E autóbuszok a Rudas gyógyfürdő megállónál is megállnak.

A lezárt Szabadság híd és a bontás alatt álló Bartók Béla út 2016. június 16-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Filmek ma estére

  • Good Will Hunting - Film Cafe - 19:00
  • Penge 2 - VIASAT3 - 21:00
  • Mindenem a tied - Duna TV - 21:20
  • Az őrület határán - AMC - 22:50
  • Zuhanás - Super TV2 - 23:05

Távkapcsoló

Két hét után ez az első nap, hogy nem lesz Eb-meccs, ugyanis június 22-én az E és az F csoportban is lezárultak a küzdelmek, kialakult a 16-os továbbjutó mezőny. Az RTL Klub este elkezdi ismételni a Liluval felvett Keresem a családom – néha torokszorító – történeteit, ezt főképp nőknek ajánljuk, a férfiaknak az American Crime Story-t és a Wayward Pines-t a FOX-on és a Bikini Body című szériát a LifeNetworkön (15 és 19 óra).

Antarktiszt kutatni nem kell félnetek

1961. június 23-án hatályba lép az Antarktisz-szerződés - írja a Múltkor.hu. Az 1959. december 1-jén Washingtonban aláírt Antarktisz-szerződés volt az első többoldalú nemzetközi szerződés, amelyet az atomenergia romboló hatásának kiküszöbölésére kötöttek. A 12 ország - többek között a Szovjetunió, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország által aláírt, a kontinens semlegesítéséről szóló szerződés kimondta: a Déli-sarkvidék legyen és maradjon atomfegyvermentes, demilitarizált, semleges és környezetszennyezéstől mentes térség, békeövezet, amelytől távoltartják a területi vitákat és a politikai rivalizálást. A szerződés a 14 millió négyzetkilométernyi, tehát Európánál majdnem másfélszer nagyobb területen megtiltotta katonai támaszpontok létesítését, hadgyakorlatok tartását, atomhulladék lerakását, mindenféle fegyverkísérletet, különös tekintettel az atomrobbantásokra.

Antarktiszi látkép (illusztráció) Forrás: Origo

Nem akadályozta azonban katonai személyzet alkalmazását vagy katonai felszerelési tárgyak felhasználását tudományos kutatásokhoz vagy bármely más békés célra. A tudományos kutatás szabadságának rögzítése mellett a szerződés szorgalmazta a nemzetközi tudományos együttműködést, egyebek között az Antarktiszra vonatkozó kutatási információk cseréjét, az expedíciók és kutatóállomások tudományos személyzetének, a tudományos megfigyelések adatainak és eredményeinek cseréjét. A szerződést az évek során több ország képviselője aláírta. Az egyezmény keretei között 2011-ben 26 teljes jogú, úgynevezett konzultatív és 13 nem konzultatív tagország tevékenykedik. Magyarország 1984-ben nem konzultatív tagként csatlakozott (megfigyelői státusú, társult államként.) 1991. október 4-én Madridban a tagállamok aláírták a szerződés környezetvédelmi jegyzőkönyvét, amely 50 évre megtiltja az ásványkincsek és az élővilág gazdasági célú hasznosítását.

E heti mozipremierek

  • A Függetlenség napja - Feltámadás
  • A modell
  • Neon démon