Másodfokú hőségriadó Budapesten

hőség nyár meleg kánikula margitsziget Hőség illusztráció a Margitszigeten
Hőség illusztráció a Margitszigeten
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban rendkívüli meleg várható, ezért a tisztiorvosi szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtöktől vasárnap éjfélig. 
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén. Az FKF járművei kétszer 12 órában locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban a társaság mosó munkagépei elsősorban a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat.

Aki teheti, víz mellé telepszik Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mivel az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, az aszfaltra permetezett víz enyhíti a forróságot - egy időre 6-8 fokkal hűti le a burkolatot, leköti a port és a polleneket, így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket.

A BKV megrendelése alapján szükség esetén a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket.

A sínek is nehezen bírják a hőséget Fotó: Polyak Attila - Origo

A Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. strandjai és fürdői teljes készültséggel várják a hűsölni vágyókat, és folyamatosan figyelmeztetik a fürdőzőket az erős UV sugárzásra, illetve a folyadékpótlás fontoságára.

Az előrejelzések szerint a következő napokban országszerte folytatódik a kánikula, továbbra is igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.