Orbán: Magyarország a rendet képviseli a rendetlenné váló Európában

Orbán Viktor; Patyi András; Bakondi György tisztavatási ünnepség Orbán Viktor
Budapest, 2016. június 26. Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren 2016. június 26-án. Mellette balról Patyi András, az egyetem rektora, mögötte jobbról Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén, a budai Várban. A miniszterelnök szerint Európa számos vezetője nem vállalja a küzdelmet az újkori népvándorlás, a beözönlő törvénytelen és törvénysértő migránsáradattal szemben.
Vágólapra másolva!

Az eredmény a közbiztonság hanyatlása, fenyegető erőszak és általános elégedetlenség - mondta a kormányfő, kijelentve ugyanakkor, Magyarország éppen az ellenkező irányba indult el, az elmúlt években

magyarok milliói kapták vissza abba vetett hitüket, hogy az ország élhető, biztonságos hely.

Úgy látja, "a mai rendetlen Európa" képtelen megoldásokat találni a határokat "ostromló" illegális migránsok, a virágzó embercsempészet és a terrorizmus jelentette kihívásokra.
Márpedig

a jövőben azok az országok lesznek előnyös helyzetben, amelyek rendezettek maradnak, biztosítani tudják a biztonságot, törvényességet

- hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki szerint rend nélkül nincs gazdasági növekedés, nincsenek beruházások és "nincsen jó élet".

"Minél inkább sikerül önöknek megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál nagyobb mértékben javul majd hazánk pozíciója a nemzetek versenyfutásában" - szólt a hallgatókhoz.

Orbán Viktor a tisztavatási ünnepségen Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor kitért a brit EU-népszavazásra is - amelyen a kilépéspártiak győztek -, amit úgy kommentált: az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, ismét saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, "nem kérnek többé a kioktatásból", elegük lett a bizonytalanságból, a bénultságból, "a tettek nélküli szóözönből"

és abból, hogy lassan nem érezhették otthon magukat Európában.


A miniszterelnök arra számít, hogy az EU most gyorsan meg fog változni, "újra kell és újra is fogjuk gombolni az európai kabátot". A sakkból kölcsönzött példával élve úgy fogalmazott: "ha leveszünk egy figurát, az egész játék megváltozik, és ha egy tisztet veszünk le - márpedig az Egyesült Királyság tiszt az európai politikában -, akkor mindent újra kell gondolni".

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor beszédében köszönetet mondott a hallgatók szüleinek és tanárainak, a végzősökhöz szólva pedig azt hangsúlyozta:

A miniszterelnök méltatta a magyar egyenruhások munkáját, akik "az elmúlt években nagyszerű teljesítményt nyújtottak". 2010-ben még az volt a cél - folytatta -, hogy Magyarországon az egyenruha ne félelmet, hanem tiszteletet keltsen a becsületes emberekben, ma viszont "már ott tartunk, hogy a tisztelet mellé a köszönet és a hála érzése is társul".

A bűnüldöző és rendészeti szervek munkájának eredményeként Magyarország elérte, hogy tartós rend legyen az országban - jelentette ki a kormányfő.

Végül arról biztosította a végzősöket, a kormány célja, hogy a munkájuk szép hivatás és egyben kifizetődő és biztos jövőt nyújtó életpálya is legyen.

Az eskütétel Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A 219 végzett hallgató a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, a kormányfő, Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint a tábornoki kar jelenlétében tette le a tiszti esküt a Kapisztrán téren.

A közszolgálati egyetem helyszínen kiosztott tájékoztatása szerint a rendészettudományi karról idén 162 tiszt kerül a rendőrséghez, akik bűnügyi nyomozó, gazdaságvédelmi nyomozó, igazgatásrendészeti, közlekedésrendészeti, közrendvédelmi és határrendészeti szakirányokon végeztek. A többi végzős a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a büntetés-végrehajtás és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tisztje lesz. A háttéranyag egyebek mellett arra is kitért, hogy 2017 második felétől várhatóan már új helyszíneken folytatódnak az NKE rendészeti képzései. A Ludovika Campus-projekt keretében az Orczy-kertben már javában folyik az NKE új oktatási épületének, valamint a rendészeti speciális oktatási és kollégiumi épületeinek kivitelezése. Előbbiben két nagy előadóterem és mintegy hetven oktatóterem várja majd a rendészettudományi kar hallgatóit is, akiknek a Diószeghy utcában speciális rendészeti oktatási és gyakorlóblokk is épül - írták.