Brexit: diplomáciai nagyüzem

MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois
Strasbourg, 2016. február 7. Francois Hollande francia elnök (j) és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat Strasbourgban 2016. február 7-én, mielőtt Martin Schultzcal, az Európai Parlament elnökével munkavacsorán vitatják meg a menekültválsággal és a Nagy-Britannia által követelt európai uniós reformok kérdéseit. (MTI/EPA pool/MAXPPP/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Prága, Berlin, London, Dublin – mindenütt a brit uniós népszavazás után kialakult helyzetről egyeztetnek.
Vágólapra másolva!

Prágában a négy visegrádi ország és Németország külügyminisztere tárgyal, és már a keddi, brüsszeli uniós csúcsot is előkészítik. A prágai munkareggelire Witold Waszczykowski lengyel, Szijjártó Péter magyar és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter mellett Frank-Walter Steinmaier német külügyminiszter is meghívót kapott. Csehország tölti be hivatalosan június végéig a visegrádi csoport elnöki tisztségét, a találkozót ezért kezdeményezte Prága.

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár Berlinben találkozik Forrás: MTI/EPA/POOL/Patrick Seeger

Közben Berlinben Angela Merkel német kancellár Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Francois Hollande francia államfővel és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel tárgyal a brexitről.

Angela Merkel német kancellár szombaton azt kérte Londontól, hogy ismertesse a küszöbön álló elválási folyamatban várható további lépéseit.

A kancellár azt mondta, Nagy-Britanniának meg kell mondania, hogyan képzeli el a továbbiakban az EU-hoz fűződő viszonyát. Azt is leszögezte, hogy az európai közösségnek ezután a saját érdekeit szem előtt tartva kell a brexittel foglalkoznia.