Vágólapra másolva!
Nem csak a hidegfronti hatás miatt, de a benzin árának emelkedése is fejfájást okozhat. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Jó időnk lesz a héten

Kedden élelőtt a Dunántúlon már többórás napsütés várható, de a Dunától keletre erősen felhős marad az ég, és többfelé számíthatunk záporra, zivatarra - írja a Köpönyeg.hu. Néhol felhőszakadás is lehet még. Déltől aztán lassan a középső és a keleti tájak felett is szakadozik a felhőzet, és előbújik a nap. Estig erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz az északnyugati szél. Hidegfronti hatással számolhatunk. Reggel 15, délután 24 fok körül alakul a hőmérséklet, kellemesen felfrissül a levegő.

Szerdán ragyogóan napos, tiszta időre van kilátás. Eső sehol sem várható. Friss lesz a reggel, hiszen néhol csak 10-11 fokot mutatnak a hőmérők. Délutánra 25 és 31 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön a sok napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen. Nyárias zápor csak elvétve alakul ki. Estig a déli, estétől az északnyugati szél erősödhet meg. 28 és 32 fok közötti kánikulai melegre számíthatunk.

Pénteken napos, gyengén felhős idő valószínű. A reggel még élénk légmozgás napközben fokozatosan mérséklődik. 25-30 fok közötti maximumok lesznek.

Szombaton egy gyenge hidegfront hatására elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Átmenetileg az északnyugati szél is megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hőmérsékletben nem lesz lényeges változás, marad a 27 fok körüli csúcsérték.

Vasárnap szikrázó napsütés ígérkezik. Csapadék nem várható. A szél csillapodik. Kellemes nyaraló idő esélyes.

Hidegfronti hatás várható

Az erre érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.

UV-B sugárzás

  • Maximum: 7.8 - Nagyon erős
  • Minimum: 1.0 - Gyenge
  • Átlag: 5.5 - Erős

Emelkedik a benzin ára

Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik. Az emeléssel

a benzin átlagára 344-345 forintra nő, a gázolajé 339-340 forint marad.

Az üzemanyagok ára legutóbb a múlt héten szerdán változott, akkor mindkettő átlagára 2 forinttal csökkent. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot

Június 28. az év 180. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 186 nap van hátra.

Ma az Iréneket és Leventéket kell köszönteni.

Az Irén görög eredetű női név, jelentése: béke. Nagyon ritkán felbukkan férfinévként is, mint az Iréneusz férfinév rövidített formája (többnyire így használta a nevét például Károly Iréneusz József szerzetes, fizikus). A Levente régi magyar személynév. Általában a lesz ige származékának tartják, eszerint a jelentése: levőcske, kis lény. Más, újabb vélemény szerint az eredeti formája Lovanta lehetett, ami egy vadászat jelentésű szláv szónak a személyképzős alakja, így a jelentése vadász lenne. Annyi bizonyos, hogy a levente közszónak nincs köze a névhez, mert az jóval későbbi keletkezésű. Ma Círus, Erina, Gyula, Hektor, Hermiás, Hermiusz, Iréneusz, Iringó, Jerne, Laura, Laurencia, Lauretta, Leó, Leon, Leonidász, Lionel, Lora, Lorella, Lorett, Marcella, Petúnia, Szerénusz, Szirom, Szironka, Tivadar nap is van.

Távkapcsoló

Újabb nap futball nélkül. Reggel 9-kor az OzoneNetwork Skóciába repít el minket egy látványos dokuval, délután 3-tól az adást megismétlik. 22.10-től a Fargót ajánljuk még, ez a Dunán megy.

A Habsburg-ház

  • 1519. június 28-án V. Károlyt német-római császárrá választják. A Habsburg-ház üstökösszerűen emelkedett a nagy uralkodó dinasztiák sorába. 1519. június 28-án nagyapja, I. Miksa császár halála után a frankfurti birodalmi gyűlésben a hét választófejedelem unokáját, Károlyt választotta (1500-1556). Országaiban a krónikások szerint `soha nem ment le a nap`. Az ifjú uralkodó jogara alatt egyesültek az osztrák örökös tartományok, Németalföld, Burgundia, Dél-Itália és Spanyolország, illetve ennek tengerentúli gyarmatai. Az `Újvilág` területei, páratlan arany- és ezüstkincsei nagyban hozzájárultak a császár hatalmának kiteljesedéséhez, s azon rögeszméjének elhatalmasodásához, miszerint ő hivatott a keresztény világ egységesítésére. Ez azonban még a Német Birodalomban sem sikerült neki. A hatalma alá tartozó óriási területet a kor viszonyai közt nem lehetett egységes állammá szervezni. Ennek beismeréseként 1521-1522-ben V. Károly az osztrák részeket átengedte öccsének, I. Ferdinándnak. Ezzel elindította a Habsburg-ház két ágra szakadásának folyamatát.

E heti mozipremierek

  • Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból
  • Tarzan legendája
  • A Bigger Splash