Ingyenes lesz a kéményseprés

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kötelező kéményellenőrzés és kéménytisztítás költségeit július 1-től az állam állja.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés tavaly novemberben döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt.

Ahol az önkormányzatok nem vállalták a feladatot, ott a második félévtől a katasztrófavédelem végzi a kéményseprést. Ez az ország mintegy 40 százalékát jelenti, a 4,6 millió kéményből 1,8 millió kerül át a katasztrófavédelemhez.

A Belügyminisztérium szerint az átalakításra azért volt szükség, mert

a kéményseprési díjak a feladatot ellátó magáncégek miatt a többszörösére növekedtek.

Rendkívül nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában, több megyében ellátási zavarok jelentkeztek, volt, ahol a kéményseprés olyan drága lett, hogy sokakat éppen ez riasztott el a rendszeres ellenőrzéstől.

Július 1-től ingyenes Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pénteken hatályba lépő szabályozás szerint, akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást,

az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes lesz az ellenőrzés.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke június 21-én népszavazási kezdeményezést nyújtott be a nyílt égésterű, gázüzemű tüzelőberendezések ellenőrzésének csökkentése ellen. Veszélyesnek tartja ugyanis, hogy a gázkémények ellenőrzésének gyakoriságát egyről két évre növelték, hiszen a gázkémények okozzák a legtöbb szén-monoxid-mérgezést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémények ellenőrzésének ritkítása a kéménytüzekből fakadó lakástüzek számát is növelheti.