Perújítást rendeltek el Hunvald György ügyében

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság perújítást rendelt el Hunvald György ügyében - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.
Vágólapra másolva!

Ibolya Tibor közleményében emlékeztet arra, hogy a Kúria idén május 2-án formai okokból hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely megállapította Hunvald György, egykori erzsébetvárosi polgármester büntetőjogi felelősségét és szabadságvesztést szabott ki rá. A Fővárosi Főügyészség ugyanakkor május végén perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, hogy az ítéletnek érvényt szerezzen, ugyanis a hatályon kívül helyezés oka kizárólag az volt, hogy a Hunvald Györggyel szembeni büntetőeljárásokat nem egyesítették bírósági szakban.

Elrendelték a perújítást

Ibolya Tibor közlése szerint a Fővárosi Törvényszék az indítványt megalapozottnak találta és a perújítást elrendelte, miután az indítványban hivatkozott bizonyítékok alapján azt valószínűsítette, hogy a perújítási eljárásban megállapíthatják Hunvald György bűnösségét és büntetést szabhatnak ki rá.

Több eljárás indult

Hunvald György ellen, aki 2010 előtt szocialista országgyűlési képviselő is volt, több büntetőeljárás indult. Az egyik ügyben rajta kívül Weinek Leonárdot, a zuglói önkormányzat 2010 előtti szabad demokrata polgármesterét és társaikat vádolták hűtlen kezeléssel a polgármesterek által kötött megbízási szerződések miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint túlságosan magas - havi 300-400 ezer forintos - tanácsadói díjak voltak kikötve az egyébként is javarészt szükségtelen szerződésekben, amelyek nyomán tényleges teljesítés alig volt. Ebben az ügyben első- és másodfokon is

minden vádlottat bűncselekmény hiányában mentettek fel

a vádak alól a bíróságok. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek hétfőn azt mondta: ebben az ügyben kezdeményezett perújítást az ügyészség.

Hunvald György, volt erzsébetvárosi szocialista polgármester Fotó: Hajdú D. András - Origo

Felmentés és szabadságvesztés

A másik ügyben önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése, különféle megbízási szerződések és más kisebb súlyú cselekmények miatt vádolták meg a volt szocialista politikust. Az ingatlanügyekben felmentették, ám a kisebb súlyú cselekmények közül kétrendbeli hivatali visszaélés miatt jogerősen

egy év letöltendő szabadságvesztést kapott.

Mivel azonban az eljárás során több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, nem kellett börtönbe mennie.

Később azonban a Kúria a két eljárásban hűtlen kezelésnek minősített cselekmények újratárgyalását rendelte el, és ebben az eljárásban a Szegedi Ítélőtábla két év hat hónapot szabott ki jogerősen. Így Hunvald Györgynek összesen három és fél év jogerős, végrehajtható szabadságvesztés büntetése volt, ebből az előzetes letartóztatást és az adható kedvezményeket figyelembe véve is még

mintegy 4-5 hónapra be kellett volna vonulnia a börtönbe.

Hunvald György ügyvédje, Sebes Péter a májusi hatályon kívül helyező kúriai döntést követően az MTI-nek azt mondta: védence tavasszal már meg is kapta a büntetés-végrehajtástól a behívót, de a legfőbb bírói fórum által megszüntetett eljárás miatt Hunvald Györgynek már nem kell börtönbe vonulnia.