Hőség lesz, de vasárnap jön a vihar

A Bondi tengerparti strand fölött tornyosuló viharfelhőket fényképezi egy nő Sydneyben
Vágólapra másolva!
És akkor jön egy kis lehülés, de előtte még forró lesz a hétvégénk. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Hőség lesz, de vasárnap jön a vihar

Pénteken a többórás napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délután a Dunántúlon elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat – írja a Köpönyeg.hu. Folytatódik a kánikula: 29 és 33 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. Front ugyan nem lesz felettünk, de a melegfronti hatással járó tünetek jelentkezhetnek. Az északnyugati, nyugati szél néhol megélénkül.

Szombat estig csak kevés gomolyfelhő lesz az égen, sok napsütésre számíthatunk. Igazi strandidő várható országszerte 30 fok feletti értékekkel. Estétől, késő estétől ÉNy felől érkezhetnek záporok, zivatarok.

Vasárnap hajnalban hidegfront éri el hazánk térségét, ekkor még többfelé, napközben már egyre kevesebb helyen lehet eső, zápor, zivatar. Délutánig erős, nyugaton viharos lesz az északnyugati légmozgás. Nyugaton már csak 24-27, keleten még 28-31 fok valószínű.

Fejfájás, migrén

Időjárási front nem lesz felettünk, de a légkörben zajló melegedés hatására az erre fokozottan érzékenyeknél gyenge melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk a fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság hátterében légköri okok is lehetnek.

Viharos lehet a vasárnap Forrás: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

UV-B sugárzás

  • Maximum: 7.8 - Nagyon erős
  • Minimum: 1.5 - Gyenge
  • Átlag: 7.2 - Nagyon erős

VOLT

Boldog névnapot

Július 1. az év 183. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 183 nap van hátra.

Ma a Tihamér kell köszönteni.

A Tihamér régi magyar személynév, amely a Tihomir névből származik, jelentése: csend + béke. Magyar névként Vörösmarty Mihály és Kisfaludy Károly újította fel. Ma Anilla, Anna, Annabell, Annabella, Annamari, Annamária, Áron, Denver, Detre, Dévald, Előd, Gyula, Lévi, Ninett, Ninetta, Ninon, Olivér, Tábita, Talita, Teobald, Teobalda, Tibald, Tibold nap is van.

Távkapcsoló

Újabb negyeddöntő a foci Eb-n, de ezt nyilván mindenki tudja, akit érdekel ez a sport. A Film+ reggel 9-től a Puskás-filmet ismétli, 22.50-től a Jackie Brown megy a Film Manián, persze Tarantino rendezésében. Az OzoneNetwork a francia tengerpartot mutatja be 14 és 19 órakor, látványos dokumentumfilm formájában. 21.20-tól a Valami Amerika második része megy a TV2-n, ha még nem látta, és a futball is unalmas, akkor nézze meg bátran.

Az osztrák posta a birodalom egész területén bevezeti a postabélyeget

  • 1850. július 1-jén az osztrák postatörvényt kiterjesztették Magyarországra is. Ettől kezdve minden postahivatal közvetített pénzt és csomagot, a leveleket pedig levéljeggyel (bélyeggel) bérmentesítették. 1859-től működött az expressz kézbesítés. A hazai posta része lett a német-osztrák postaegyletnek, ami egységes kezelést, díjazást jelentett. Az 1850-es években ugyan itt-ott még vadnyugati állapotok uralkodtak, Bánffyhunyad környékén szinte menetrendszerűen rabolták ki hetenként a postakocsikat, de azért a posta megbízható, széles körű szolgáltatást biztosított, 1867-ben 941 hivatala működött az országban. Csak egy ugrás volt 1869-ig, a levelezőlap, vagy 1871-ig, a "magyar jelvényű levéljegyek" bevezetéséig, ami már az 1867. utáni önálló magyar postaszolgálat kibontakozásának volt a része.

E heti mozipremierek

  • Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból
  • Tarzan legendája
  • A Bigger Splash