Hortobágyi robbanás: a tűzszerészek ismerték a felrobbant bombatípust

Vágólapra másolva!
 A tűzszerészek ismerték azt a 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombatípust, amely pénteken felrobbant a Hortobágyon, sőt külön felkészítést is kaptak az egyébként ritkának számító robbanószerkezetről - mondta az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezető tűzszerésze az állami tévében.
Vágólapra másolva!

Ember István őrnagy a műsorban elmondta: az öt tűzszerész éppen

a bomba megsemmisítését készítette elő, amikor az felrobbant.

Ez azt jelenti, hogy például eltávolították a szerkezeten lévő szennyeződéseket és a feleslegesnek ítélt alkatrészeket. Kérdésre elmondta azt is, hogy a bomba már modern robbanóanyagot tartalmazott, amelynek egyik összetevője a TNT.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el, amikor péntek délután az egyik robbanótest,

egy 250 kilogrammos repeszromboló bomba, a hatástalanítás közben, még tisztázatlan okból felrobbant.

Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

A HM azt írta: a vasárnap délelőtti látogatás után a honvédelmi miniszter azt mondta,

Tóth Péter főtörzsőrmester sérülései súlyosak, de nincs életveszélyben,

a következő időszakban még több orvosi beavatkozásra lesz szükség.

Benkő Tibor vezérkari főnök ugyancsak a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. Az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben. Közölte azt is, hogy részletes

tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet.

A vezérkari főnök ismertetése szerint a lőtér, ami 1940 óta úgynevezett „bombavetőtér”, rendkívül erősen szennyezet terület, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetően bombák és gránátok találhatóak. 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.