Fél éve a föld nyelte el a zuglói szocialistát

Sápi Attila 2016. január 5-én tűnt el
Vágólapra másolva!
Már fél éve nem találják a hatóságok Sápi Attilát, zuglói MSZP-s képviselőt. A helyi politikus egy több mint százmillió forintos adóssággal rendelkező céget hagyott maga után, de az is kiderült, hogy olyan cégnek volt az alkalmazottja, amely nem is létezik. Ha Sápi a következő fél évben nem kerül elő, új választás lesz az egyik zuglói körzetben. Nagy baloldali összefogás szinte biztosan nem lesz. 
Vágólapra másolva!

Fél éve veszett nyoma Sápi Attila zuglói MSZP-s képviselőnek. A XIV. kerületben addig sem volt nyugodt a politikai élet, de a képviselő eltűnése óta még kiélezettebb lett a pártok és Karácsony Gergely PM-es polgármester viszonya. 2014 őszén a zuglóiak tíz baloldali, kilenc Fidesz-KDNP-s, és egy-egy jobbikos, LMP-s és egy civil képviselőt választottak. Sápi eltűnésével pedig már csak kilenc képviselője maradt a baloldalnak a polgármesterrel együtt.

Sápi Attila 2016. január 5-én tűnt el Forrás: Origo

Sört és kávét rendelt

Idén január 5-én tűnt el a 43 éves Sápi Attila. Utoljára lakhelyén, Újpalotán látták: a lakásból a boltba indult, még az iratait sem vitte magával. Egy sört és egy kávét rendelt magának. Igencsak zavartnak tűnt.

Úgy tűnt, be van drogozva, ennyire zavartan nem tud viselkedni senki a sörtől

– mondta korábban a Blikknek Kóté Károlyné, annak a vendéglátóhelynek a pultosa, ahol utoljára látták a szocialista képviselőt. Egy rövid ideig itt álldogált a pultnál, aztán leült egy asztalhoz, és a telefonját nyomkodta negyedórán át – mondta.

Sápi az élettársával és annak gyerekeivel élt együtt Újpalotán, egy Neptun utcai panelházban, bár a hivatalos lakcíme Pilisen van. Fia és volt felesége Vácon élnek. Sápi hivatalos lakcíme tavaly még egy békásmegyeri panellakásban volt. Tavaly májusban adták el a lakást, ezután költöztek előbb Pilisre, majd Újpalotára. Egyébként nem az első alkalommal tűnt el. Korábbi eltűnése után az utcán találtak rá ismerősei, nagyon zavartan viselkedett. Ezután napokig kezelték a bizonytalan elmeállapotú férfit nyugtatókkal a pszichiátrián.

Olyan cégnél dolgozott, amely nem is létezik

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, Sápi Attila 100 százalékban tulajdonosa a felszámolás alatt álló Toro Security System Vagyonvédelmi Kft.-nek, a felszámolási eljárás 2015 októberében indult. A cég 2011-ben érte el a legnagyobb adózott eredményét. Akkor 3,7 millió forintos nyereségre tettek szert. 2014-ben a cégről egyébként semmilyen pénzügyi adat nem áll rendelkezésre az Opten adatai szerint. A céget 100 millió forintot, illetve 180 napot meghaladó adótartozás miatt számolták fel. Sápi Attila 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint 40 százalékban tulajdonosa a Wayland Kft.-nek is. A politikusnak a tavalyi év elején összesen 1,85 millió forintnyi adóssága volt.

Az Origo derítette ki azt is, hogy

nem létezik az a cég, ahol Sápi Attila a vagyonnyilatkozata szerint be volt jelentve.

Az eltűnt MSZP-s képviselő a 2014-es és a 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint a Duck Traktive Kft.-nél dolgozott. A cégnél ügyintézőként havi bruttó 59 ezer forintot keresett. Mind az Opten adatbázisában, mind az e-cégjegyzékben rákerestünk a Duck Traktive Kft.-re (és hasonlókra), de egyik kereső sem adott ki semmit.

Nem létező cégben dolgozott az eltűnt szocialista Forrás: MTI/Balázs Attila

Ittas vezetés

Sápi Attila tavaly összesen négyszer szólt hozzá a zuglói képviselő-testület üléseihez. Ezzel csak Erdős Dóra fideszes képviselőt tudta megelőzni, aki csak egyszer emelkedett szólásra. Sápi az önkormányzattól tavaly havi bruttó 425 100 forint tiszteletdíjat kapott.

Az eltűnés mellett azonban egy másik rendőrségi körözésben is szerepel a képviselő. A Magyar Idők azt írta,

két héttel azután adtak ki körözést ittas vezetés miatt

Sápi Attila ellen, hogy nyoma veszett. Január 5. óta nem találják, a XV. kerületi rendőrkapitányság viszont január 19-én adott ki ellene körözést. A személyi adatok megjegyeznek, nemcsak névazonosságról van szó, de a férfit azóta sem találják.

Nem lesz összefogás

Abban az esetben, ha Sápi a zuglói képviselő-testület 2017. januári ülésén sem jelenik meg, akkor automatikusan új választást kell kiírni abban a választókerületben, ahol 2014 őszén győzött. Sápi akkor csupán hét szavazattal előzte meg Szatmáry-Jähl Angelát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, így ha új voksolás lesz, roppant kiélezett versenyre kell számítani.

Ha 2017 januárjáig nem került elő Sápi, akkor új választás lesz az egyik zuglói választókerületben Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az új voksolás amellett, hogy a helyi viszonyokról szól majd, minden bizonnyal országos jelentőséget is nyer, mivel arra várhatóan 2017 áprilisában kerül sor, egy évvel a következő országgyűlési választások előtt. A baloldali pártok helyi rossz viszonya miatt jelenleg arra lehet számítani, hogy a

nem lesz egységes indulás a Fidesszel szemben.

Azt sem lehet kizárni, hogy az MSZP Dunaújvároshoz hasonlóan nem köt szövetséget más baloldali pártokkal. Egyébként Karácsony sem hajlik arra, hogy a helyi MSZP-vel megállapodjon az időközi választás előtt.

Vas megyéből Zuglóba

A helyi MSZP-ben nem volt, és jelenleg sincsen pánikhangulat Sápi eltűnése miatt. Bíznak benne, hogy a képviselő idővel egészségesen előkerül, és folytathatja a munkáját. A helyi szocialistákat egyébként az a Tóth Csaba vezeti, akinek meglehetősen sok zűrös ügye volt már az MSZP-ben. 2002-ben lett a Vas megyei MSZP tagja, majd érkezését követően a helyi pártszervezetekbe és az utánpótláscsapatba, a Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták (Fibisz) közé özönleni kezdtek az új tagok. 2003 tavaszán Tóth már megyei elnökhelyettes volt.

2003 végén a megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke azt állította, hogy Tóthék megvásárolták az új belépőket. Az ügy kivizsgálását követően

Tóthot kizárta a pártból az MSZP megyei etikai bizottsága,

de az országos testület fél évvel később felülbírálta a döntést. Mindeközben megyei elnökké is megválasztották Tóth Csabát. Hiller István akkori pártelnök végül teljes körű tagrevíziót és tisztújítást rendelt el.

Tóth Csaba ellen már volt belső MSZP-s vizsgálat is, de végül maradhatott a pártban Forrás: Origo

Döntésében szerepet játszhatott az is, hogy Tóth és barátainak a neve felmerült fiktív Fibisz-szervezetek alapításáról készült jegyzőkönyvek hamisításában, sőt nyomozás is indult magánokirat-hamisítás miatt, amelyben később Tóth is gyanúsítottá vált. Az ügyészség végül arra jutott, hogy a hamisítás ténye nem bizonyítható: ugyanis nem sikerült az eredeti okiratok nyomára bukkanni.

A tisztújítás során Tóth nem került be a megyei vezetésbe, majd távozott is Vasból, hogy pár hónap múlva Zuglóban bukkanjon fel.

Feltűnését követően rohamosan emelkedni kezdett a taglétszám,

és a belépők nem elhanyagolható része a hírek szerint nem zuglói lakos volt. A belépésekre válaszul ellenbelépések indultak, majd a helyi MSZP elnöke tagfelvételi moratóriumot rendelt el. Ezt a párt magasabb szintjein felülbírálták, és a harc Tóth Csaba elnökké választásával ért véget.